ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate: Στην αντεπίθεση η Καϊλή – Προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για αμφισβήτηση της διαδικασίας

Qatar Gate: Στην αντεπίθεση η Καϊλή – Προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για αμφισβήτηση της διαδικασίας
Η Εύα Καϊλή στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Στην «αντεπίθεση» περνά η Εύα Καιλή για το πολύκροτο σκάνδαλο Qatargate, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, με στόχο να ανατρέψει ολόκληρη την έρευνα, υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία και οι υπηρεσίες κατασκοπείας ενήργησαν παράνομα όταν την συνέλαβαν.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, οι δικηγόροι της Καϊλή Σβεν Μαρί και Κριστόφ Μάρτσαντ, υπέβαλαν αίτημα στην ομοσπονδιακή εισαγγελία των Βρυξελλών για «νομικό έλεγχο της διαδικασίας» που ακολουθήθηκε στην περίπτωσή της. Το αίτημα αυτό ενεργοποιεί την εξέταση αυτών των ισχυρισμών από τρεις ανεξάρτητους δικαστές.

Στη συνοπτική έκθεση, η Καϊλή επιδιώκει να υποχρεώσει το δικαστήριο «να καλέσει όλα τα μέρη να σχολιάσουν αυτό το θέμα, και να ορίσει ημερομηνία για τη συνέχιση της διαδικασίας». Υποστηρίζει ότι «η βουλευτική ασυλία που απολαμβάνει έχει παραβιαστεί και ότι η ποινική δίωξη εναντίον της πρέπει επομένως να κηρυχθεί απαράδεκτη».

Σύμφωνα με το Politico, η Καϊλή μπορεί ήδη να υπολογίζει στον Αντρέα Κοτσολίνο, ένα άλλο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατηγορείται για την υπόθεση, ότι θα συνταχθεί στην προσπάθειά της.

Η αιφνιδιαστική παραίτηση τον Ιούνιο του επικεφαλής ανακριτή που είναι υπεύθυνος για την υπόθεση, Μισέλ Κλεζ, ο οποίος αντιμετώπισε κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων, είχε ήδη πλήξει την έρευνα.

Καθώς η έρευνα καθυστερεί, η κίνηση της Καϊλή εντείνει την αίσθηση ότι οι κατηγορούμενοι - ακόμα και αν αποδειχθούν ένοχοι - θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι.

Τι υποστηρίζουν οι δικηγόροι της Καϊλή

Οι δικηγόροι της Καϊλή υποστηρίζουν ότι πριν από την έναρξη οποιασδήποτε νομικής διαδικασίας, οι ερευνητές του Qatargate θα έπρεπε να έχουν υποβάλει επίσημο αίτημα στο Κοινοβούλιο για άρση της ασυλίας της, κάτι που δεν έγινε.

Αντίθετα, η βουλευτική ασυλία της αφαιρέθηκε τον Δεκέμβριο, όταν η Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να διαπράττει ένα αδίκημα. Η βελγική αστυνομία εισέβαλε στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες, τη συνέλαβε και κατέσχεσε τσάντες που περιείχαν περίπου 150.000 ευρώ σε μετρητά. Άλλα άτομα έγιναν επίσης στόχοι και κατασχέθηκαν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ευρώ συνολικά.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης θα κινηθούν με βάση τον ισχυρισμό πώς τα στοιχεία που αποκτήθηκαν παράνομα, μειώνουν τις πιθανότητες μιας δίκαιης δίκης.

«Εάν αποφανθούν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία συλλέχθηκαν παράνομα, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο», δήλωσε ο δικηγόρος του Κοτσολίνο, Ντομένικο Βιντσένσο Φεράρο. Είπε ότι τον προσέγγισαν, μαζί με τον δικηγόρο του τρίτου ευρωβουλευτή που κατηγορείται για την υπόθεση, Μαρκ Ταμπέλα, για να ενισχύσει την υπεράσπιση της Καϊλή. Ο Φεράρο επιβεβαίωσε ότι ο Κοτσολίνο θα ανταποκριθεί στο αίτημα.

Σε αυτούς που έχουν κληθεί ενώπιον του εισαγγελέα περιλαμβάνονται 13 νυν ή πρώην ύποπτοι για το λεγόμενο σκάνδαλο Qatargate, από ευρωβουλευτές μέχρι διπλωμάτες του Κατάρ και του Μαρόκου που αναμειγνύονται στην υπόθεση.

Ανάμεσά τους, ο φερόμενος ως αρχηγός και πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, και δύο πρόσωπα που είναι ύποπτα για διαφθορά, ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ Αλί Μπιν Σαμίχ Αλ Μαρί και ο Μαροκινός διπλωμάτης Αμπντεραχίμ Ατμούν, καθώς και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του Παντσέρι και σύντροφος της Καϊλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ