ΚΟΣΜΟΣ

Θλίψη και προβληματισμός για την επίθεση κατά προσκυνητών στη Μεδίνα

Θλίψη και προβληματισμός για την επίθεση κατά προσκυνητών στη Μεδίνα
Συγκεντρωμένο πλήθος λίγο μετά την επίθεση στο Μεγάλο Τζαμί στη Μεδίνα REUTERS/Handout

Σύγχυση και θλίψη επικρατεί στους πιστούς όλου του κόσμου μετά την επίθεση που έγινε τη Δευτέρα στη Μεδίνα. Ουδείς μπορεί να δεχθεί πως ούτε στον πιο ιερό χώρο μπορεί να είναι ασφαλής.

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια προσκυνητές προσέρχονται στο Μεγάλο Τζαμί της Μεδίνας, συνήθως πριν ή μετά το προσκύνημα, ή κατά τη διάρκεια των δέκα τελευταίων βραδιών του Ραμαζανιού, ανυπόμονοι να επισκεφθούν τον τάφο του Προφήτη Μωάμεθ και να προσκυνήσουν στο τζαμί του, την ιερότερη εποχή του χρόνου.

Το ιερό τζαμί δέχθηκε επίθεση από βομβιστή αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων βραδιών του Ραμαζανιού.

Παρότι κανείς δεν έχει αναλάβει ακόμα την ευθύνη, φαντάζει απίθανο να μην ήταν υπεύθυνο το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Η Al Qaeda μάλιστα το είχε κατακρίνει στο παρελθόν, λέγοντας πως είναι πολύ βίαιο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η επίθεση ήταν άνευ προηγουμένου. Είχε στόχο τους Μουσουλμάνους που επισκέφθηκαν τη Μεδίνα από όλες τις πλευρές του κόσμου. Κατά συνέπεια, μία επίθεση κατά των Μουσουλμάνων όλου του κόσμου που γίνεται σε ένα τόσο ιερό χώρο γεμάτο θρησκευτικούς συμβολισμούς για τους ίδιους, δεν μπορεί να είναι παρά επίθεση κατά της ίδιας της θρησκείας.

Η αλήθεια είναι πως το ΙΚ λειτουργεί με ψυχρή και απάνθρωπη πολιτική λογική, που στοχεύει στην εκμετάλλευση και επιδείνωση ήδη υπαρχόντων κοινωνικών εντάσεων. Με τον τρόπο αυτό, υποχρεώνει τον κόσμο να επιλέξει στρατόπεδο, αναγκάζοντάς τον να αφήνει την όποια ουδέτερη στάση ενδεχομένως έχει επιλέξει και να παίρνει σαφή θέση, υπέρ ή κατά του ΙΚ. Στην περίπτωση που παίρνει θέση ενάντια στο ΙΚ, οι συνέπειες είναι περισσότερο από σαφείς. Και φαίνονται στο καταστροφικό – φονικό έργο του ΙΚ. Το μήνυμα που απέστειλε το ΙΚ σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο είναι απόλυτα ξεκάθαρο: Ο εχθρός, όποιος και αν είναι αυτός δεν είναι ασφαλής ούτε στον πιο ιερό χώρο της θρησκείας του, ακόμα και αν είναι μουσουλμάνος.

Μετά την επίθεση της Δευτέρας, οι προθέσεις του ΙΚ είναι προφανείς: από την Κωνσταντινούπολη στη Ντάκα και από τη Βαγδάτη στη Μεδίνα. Η πολιτική που ακολουθεί η τρομοκρατική οργάνωση είναι αυτή της αντεπίθεσης, δείχνοντας στον κόσμο ότι όσο την πολεμάει στη Συρία και στο Ιράκ, εκείνη θα ανταποδίδει.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες επιθέσεις συνεπώς είναι: θα μπορέσουν οι Μουσουλμάνοι όλου του κόσμου οι οποίοι είναι τρομοκρατημένοι να έρθουν κοντά και να ενώσουν τις ειρηνικές τους επιδιώξεις; Υπάρχουν οι κατάλληλοι ηγέτες που θα μπορούσαν να διευκολύνουν μία τέτοια διαδικασία;

Medina bombing is an assault on Islam itself, By Haroon Moghul

ΔΗΜΟΦΙΛΗ