ΚΟΣΜΟΣ

Δισεκατομμύρια λόγοι για χαμόγελα ανάμεσα σε Ερντογάν και Μασκ

Δισεκατομμύρια λόγοι για χαμόγελα ανάμεσα σε Ερντογάν και Μασκ
Η Τουρκία μετατρέπεται σε εξαιρετικά θελκτικό επενδυτικό προορισμό. AP Photo

Μπορεί για κάποιους να ήταν έκπληξη η διμερής συνάντηση ανάμεσα στον Ίλον Μασκ και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για όσους παρακολουθούν, όμως, τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία πέντε χρόνια στην Τουρκία η συγκεκριμένη συνάντηση την περασμένη Κυριακή στη Νέα Υόρκη ήταν απλά ακόμη μία επιχειρηματική προσέγγιση από τον Ερντογάν στο πλαίσιο της ριζικής αναβάθμισης των υποδομών και των δυνατοτήτων της χώρας του αλλά και των προσπαθειών ανάκαμψης της ασθενούς οικονομίας του.

Πίσω από τα παιχνίδια του Τούρκου Προέδρου με το σαστισμένο, η αλήθεια είναι, μικρό αγοράκι του Αμερικανού μεγιστάνα υπήρξαν σύμφωνα με πηγές από την Άγκυρα συζητήσεις ουσίας και όχι απλά ένα πλαίσιο για μελλοντική συνεργασία.

Το βασικό κομμάτι του τουρκικού αιτήματος είναι σαφώς η πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Ίλον Μασκ για την κατασκευή του δεύτερου εργοστασίου ηλεκτροκίνητων οχημάτων της Tesla σε ευρωπαϊκό έδαφος στην χώρα του. Το πρώτο εργοστάσιο της εταιρείας του Μασκ βρίσκεται στα περίχωρα του Βερολίνου και απασχολεί περισσότερους από 10.000 ανθρώπους κατασκευάζοντας μόνο έναν τύπο από τα οχήματα του δισεκατομμυριούχου Αμερικανού.

Σύμφωνα με ανθρώπους που βρέθηκαν στη συνάντηση ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται να έδωσε στον Αμερικανό επιχειρηματία έναν πλήρη φάκελο με την τουρκική πρόταση στην οποία φαίνεται απόλυτα έτοιμος να «παίξει» ως συμπαραγωγός και όχι ως απλός «ένοικος» χώρων.

Στο τουρκικό «πακέτο» ο Ερντογάν φαίνεται να έχει δεσμευθεί για προνομιακή φορολογία αλλά και για εκχώρηση πολύ μεγαλύτερου χώρου για τις εγκαταστάσεις της Tesla από αυτές που ο Μασκ αγόρασε έξω από την Γερμανική Πρωτεύουσα. Ο συνήθως παρορμητικός και οξύθυμος Αμερικανός μετά το τέλος της συζήτησης εμφανίστηκε χαμογελαστός, σκηνή σπάνια ειδικά μετά την πολυδάπανη εξαγορά του Twitter, και είχε διάθεση για δηλώσεις… Σε αυτές με την ευθύτητα που τον διακρίνει υπογράμμισε πως πλέον η Τουρκία έχει προβάδισμα στον επενδυτικό του σχεδιασμό.

Ένα δεύτερο σημαντικό πεδίο στο οποίο ο Ερντογάν είχε πρόταση προς τον Μασκ είναι αυτό των δορυφορικών συστημάτων, του διαδικτύου αλλά και των drones… Κάτι που δεν έχει λάβει την προβολή που του αξίζει είναι το ότι ο Τούρκος Πρόεδρος προσκάλεσε τον Μασκ σε έκθεση πολεμικού εξοπλισμού στα τέλη του μήνα στην Τουρκία πρόσκληση που ο Μασκ έχει αποδεχθεί… Ο Ερντογάν μετά τον μεγάλο σεισμό που έπληξε τα ανατολικά της χώρας του φαίνεται να είχε αρνηθεί την αμερικανική προσφορά για δορυφόρους και επικοινωνίες από την StarLink την οποία είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο Μασκ από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Χ. Σήμερα είναι ο Τούρκος Πρόεδρος που έχει προτείνει συνεργασία σε όλα τα επίπεδα ξεπερνώντας όπως φαίνεται τα δικά του «εμπόδια» για πλήρη έλεγχο της χρήσης του διαδικτύου στην Τουρκία.

Εκτός από αυτή την τεχνολογία όμως ο Ερντογάν επιθυμεί σφόδρα την περαιτέρω ανάπτυξη «έξυπνων» πολεμικών εργαλείων. Τα Μπαϊρακτάρ μπορεί να έχουν γίνει ανάρπαστα ειδικά από τους Ουκρανούς αλλά ο Τούρκος Πρόεδρος βλέπει μπροστά… Ξέρει πως με τεχνολογία αιχμής, ειδικά σε επίπεδο τεχνητής νοημοσύνης από τις ΗΠΑ, θα καταφέρει να έχει στα χέρια του αλλά κυρίως στις προθήκες των εταιρειών του drones τα οποία θα πωλούνται ταχύτερα από σφαίρες…

Στον πύργο της Τουρκίας από το κέντρο της Νέας Υόρκης ο Ερντογάν για ακόμη μία φορά προχωρά σε έναν «αλα Τούρκα» συνδυασμό ανατολίτικου παζαριού και διπλωματίας. Είναι αυτός ο ιδιότυπος συνδυασμός που ίσως για τον ιστορικό του μέλλοντος θα φέρει και το όνομα του Τούρκου Προέδρου αλλά στα «επίγεια» είναι δεδομένο πως παρέχει στην Τουρκία αρκετές και κυρίως προσοδοφόρες οδούς ανάπτυξης κάτω από αντίξοες η αλήθεια είναι συνθήκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ