ΚΟΣΜΟΣ

«Υπέρ βακτήρια» στα νερά του Ρίο - φόβοι για τους Ολυμπιακούς Aγώνες

«Υπέρ βακτήρια» στα νερά του Ρίο - φόβοι για τους Ολυμπιακούς Aγώνες
REUTERS/Ricardo Moraes

Μια ομάδα Βραζιλιάνων επιστημόνων ανίχνευσαν ένα ισχυρό βακτήριο στις ακτές παραλιών του Ρίο ντε Τζανέιρο, ένα μήνα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Aγώνων 2016.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Ρενάτα Πικάο (Renata Picao), τα επικίνδυνα βακτήρια «εισέβαλλαν» στα νερά της πόλης από λύματα νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων.

Όπως αναφέρει η ίδια στο CNN:

Ερευνούμε πέντε συγκεκριμένες ακτές για πάνω από ένα χρόνο. Ανακαλύψαμε πως υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση επικίνδυνων βακτηριών σε παράκτια ύδατα, που συνδέονται στενά με σοβαρή ρύπανση.

Η είδηση για τον κίνδυνο μόλυνσης ήρθε την ώρα που η πόλη προετοιμάζεται να φιλοξενήσει εκατοντάδες τουρίστες και αθλητές από όλο τον κόσμο. Δύο από τις «δηλητηριασμένες» παραλίες μάλιστα, συνδέονται με τα νερά όπου είναι προγραμματισμένα να φιλοξενήσουν τους θαλάσσιους αγώνες των Ολυμπιακών.

Ο Γερμανός αθλητής και συμμετέχοντας των Παρα-ολυμπιακών Χέικο Κρόγκερ εκφράζει τις ανησυχίες του:

Είναι ένα ωραίο μέρος για ιστιοπλοΐα, αλλά κάθε φορά που βουτάς το κεφάλι σου στο νερό, νοιώθεις μια εξωγήινη εισβολή στο δέρμα σου. Κρατάω πάντα τα μάτια και τη μύτη μου κλειστά.

Ο ίδιος εξηγεί πως φοβάται ότι τα υπέρ-βακτήρια θα του προκαλέσουν μόλυνση του δέρματος, όπως συνέβη και με έναν συνάδελφό του πριν λίγο καιρό.

Η ερευνήτρια θεωρεί πως οι υποδομές της αποχέτευσης είναι εύθραυστες και μολύνσεις μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν. Συγκεκριμένα, το 51% των υδάτων κινδυνεύουν με μόλυνση. Πριν από επτά χρόνια το ποσοστό βρισκόταν στο 11%, σύμφωνα με τη διεθνή έκθεση του Οργανισμού Υγείας. Πολλοί κάτοικοι επίσης δεν πηγαίνουν στις παραλίες γιατί φοβούνται για την υγεία των παιδιών τους.

Οι καλοκαιρινοί Αγώνες είχαν προγραμματιστεί για τις 5 Αυγούστου, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος για αναβολή τους καθώς οι αθλητές ανησυχούν για την υγεία τους και κάνουν παράπονα στους διοργανωτές.

'Super bacteria' discovered in Rio's waters as Olympics near

By Flora Charner, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ