ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν προσφέρει τουρκική υπηκοότητα σε σύρους πρόσφυγες

Ο Ερντογάν προσφέρει τουρκική υπηκοότητα σε σύρους πρόσφυγες
REUTERS/Kayhan Ozer/Presidential Palace

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέθεσε τα σχέδιά του στο να χορηγήσει την τουρκική υπηκοότητα σε κάποιους από τους πρόσφυγες που διέφυγαν από τον πόλεμο της Συρίας.

Ο πρόεδρος δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη:

Δυτικά έθνη ανοίγουν τις πόρτες τους σε άτομα που έχουν δεξιότητες και δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πάνε στη Δύση, έτσι και εμείς ανοίγουμε της πύλες της υπηκοότητας από την πλευρά μας. Θα θέλαμε να επωφεληθούμε από τη γνώση τους. Υπάρχουν άτομα με πολλά προσόντα μεταξύ των σύρων προσφύγων στην Τουρκία. Η χορήγηση υπηκοότητας στα πρόσωπα αυτά θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας και θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής τους.

Οι Σύροι που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία αφότου άρχισε η κρίση στη χώρα τους, το 2011, ανέρχονται σε περίπου 2,7 εκατομμύρια. Μόνο το 10% αυτών ζουν σε καταυλισμούς κοντά στα σύνορα, οι άλλοι, κάθε κοινωνικής κατηγορίας, δίνουν μάχη για να ενταχθούν στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.

Η Τουρκία νομικά δεν τους θεωρεί πρόσφυγες, αλλά "προσκεκλημένους". Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση από τη γειτονική χώρα, προφανώς θα χαροποιήσει πολλούς ανθρώπους.

Για τον Μοχάμεντ Νιζάρ Μπιτάρ, έναν Σύρο που έφθασε στην Τουρκία πριν από πέντε χρόνια, η χορήγηση υπηκοότητας είναι μια θαυμάσια είδηση, αφού έτσι κι αλλιώς θα έμενε στη χώρα. Είναι ιδιοκτήτης τριών εστιατορίων στην Κωνσταντινούπολη και απασχολεί δεκάδες σύρους. "Το μέτρο αυτό θα βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες ζωής των συμπατριωτών μου", λέει ενθουσιασμένος στο Γαλλικό πρακτορείο.

Ο Ζαν Μαρκού, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών της Γκρενόμπλ, στη Γαλλία, εκτιμά κι αυτός πως πολύ πιθανό μια πλειονότητα των προσφύγων να θέλει να παραμείνει στην Τουρκία, όπου οι άνθρωποι αυτοί έχουν εγκατασταθεί, έχουν βρει δουλειά και αρχίζουν να ενσωματώνονται.

"Η Τουρκία γνωρίζει πως το μόνο που της μένει είναι να αναγνωρίσει μια κατάσταση η οποία έχει ήδη επιβληθεί", προσθέτει.

Η ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου έγινε μερικές ημέρες μετά τη συμφιλίωση της Άγκυρας με τη Ρωσία. Για τον Αϊκάν Ερντεμίρ, ερευνητή στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών, "η ανακοίνωση του προέδρου Ερντογάν δεν δείχνει κάποια ευαισθησία για τη δύσκολη κατάσταση των προσφύγων", αλλά "αποτελεί ένα νέο στρατήγημα στην υπηρεσία των προσωπικών φιλοδοξιών του".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ