ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Συνεχίζεται η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν – Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Συνεχίζεται η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν – Δεκάδες νεκροί και τραυματίες
Ο διαμεσολαβητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Γκέγκαν Στεπανιάν, δήλωσε ότι 27 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο άμαχοι, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (AP Photo/Siranush Sargsyan)

Δεκάδες άνθρωποι –άμαχοι και στρατιώτες– σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στις μάχες που ξέσπασαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν στον διαφιλονικούμενο θύλακα στον νότιο Καύκασο, ο οποίος κατοικείται κυρίως από Αρμενίους.

Ο διαμεσολαβητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Γκέγκαν Στεπανιάν, δήλωσε ότι 27 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο άμαχοι, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του, ένα παιδί ήταν μεταξύ των νεκρών και 11 παιδιά ήταν μεταξύ των τραυματιών.

Από την πλευρά του, ένας σύμβουλος του Αζέρου προέδρου υποβάθμισε την Τρίτη τις αναφορές για απώλειες αμάχων εντός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, λέγοντας, ωστόσο, ότι οι «παράπλευρες απώλειες» είναι πιθανές σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση.

Αντιμέτωπος με αναφορές για απώλειες αμάχων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν στην επίμαχη περιοχή την Τρίτη, ο Χικμέτ Χατζίεφ, πολιτικός σύμβουλος του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε σε αποκελιστική συνέντευξη στο CNNi ότι αμφέβαλλε για την ακρίβειά τους.

Ο Χατζίγιεφ ισχυρίστηκε επίσης ότι η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» -όπως την περιγράφουν- του Αζερμπαϊτζάν κατά του Στρατού Άμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ πυροδοτήθηκε από τον θάνατο έξι ανθρώπων σε εκρήξεις ναρκών ξηράς εντός του Αζερμπαϊτζάν, μεταξύ των οποίων δύο πολίτες και τέσσερις αστυνομικοί.

Σύμφωνα με το Αζερμπαϊτζάν, τα στρατιωτικά μέτρα που εφαρμόζει στην περιοχή του Καραμπάχ συνεχίζονται με επιτυχία και θα συνεχιστούν μέχρι να παραδοθούν οι «παράνομοι στρατιωτικοί σχηματισμοί της Αρμενίας» και να διαλυθεί η αυτονομιστική κυβέρνηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Θέσεις μάχης, στρατιωτικά οχήματα, θέσεις πυροβολικού και αντιαεροπορικών πυραύλων, σταθμοί ράδιο-ηλεκτρονικών παρεμβολών, αλλά και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός που ανήκε σε μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας, έχουν αδρανοποιηθεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας, ωστόσο, αρνήθηκε ότι ο στρατός της βρίσκεται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και χαρακτήρισε «ψέματα» τις αναφερόμενες δολιοφθορές και τις νάρκες ξηράς στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασιγιάν ισχυρίστηκε ότι ο κύριος στόχος του Αζερμπαϊτζάν ήταν να παρασύρει την Αρμενία σε εχθροπραξίες.

Οι Αρχές του Καραμπάχ είπαν ότι ζήτησαν άμεσες συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν, εν μέσω συνεχιζόμενων βομβαρδισμών της περιοχής.

Η Αρμενία, η οποία ισχυρίζεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις της δεν βρίσκονται στο Καραμπάχ και ότι η κατάσταση στα σύνορά της με το Αζερμπαϊτζάν είναι σταθερή, κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να βοηθήσουν και τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στο έδαφος να επέμβουν.

Σφρδρός βομβαρδισμός στο Στεπανακέρτ

Αρμένιοι αξιωματούχοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανέφεραν από την πλευρά τους ότι η πρωτεύουσα της περιοχής, Στεπανακέρτ και άλλα χωριά βρίσκονται «υπό σφοδρό βομβαρδισμό». Ο στρατός της περιοχής είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί αεροσκάφη, πυροβολικά και πυραυλικά συστήματα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Στο Στεπανακέρτ εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους, με τους κατοίκους να μεταφέρονται σε υπόγεια και καταφύγια βομβών, ενώ αρκετές περιοχές έμεινα χωρίς ρεύμα. Την ίδια ώρα υπάρχει έλλειψη τροφίμων, με την περιορισμένη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας που παραδόθηκε τη Δευτέρα να μην έχει διανεμηθεί λόγω των βομβαρδισμών, οι οποίοι ξανάρχισαν το βράδυ αφού σταμάτησαν για λίγο το απόγευμα, αναφέρει δημοσίευμα της Guardian.

Σε δήλωση του υπουργείου Άμυνας του Μπακού αναφέρεται ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έχουν καταλάβει μέχρι στιγμής περισσότερες από 60 στρατιωτικές θέσεις και έχουν καταστρέψει έως και 20 στρατιωτικά οχήματα μαζί με άλλο υλικό.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Αζερμπαϊτζάν είπε ότι οι αρμενικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυρά στη Σούσα, μια πόλη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, χρησιμοποιώντας όπλα μεγάλου διαμετρήματος, σκοτώνοντας έναν άμαχο.

Καμία από τις αναφορές δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές του ενέργειες, λέγοντας ότι επιδεινώνει μια ήδη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση.

Η Ρωσία, η οποία μεσολάβησε για μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός μετά από έναν πόλεμο το 2020 που είδε το Αζερμπαϊτζάν να ανακαταλαμβάνει εκτάσεις γης μέσα και γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ που είχε χάσει σε μια προηγούμενη σύγκρουση τη δεκαετία του 1990, κάλεσε όλες τις πλευρές να σταματήσουν τη μάχη.

«Καλούμε τα αντιμαχόμενα μέρη να σταματήσουν αμέσως την αιματοχυσία, να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να εξαλείψουν τις απώλειες αμάχων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε τη στρατιωτική κλιμάκωση και κάλεσε το Μπακού να σταματήσει τις τρέχουσες στρατιωτικές δραστηριότητές του.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιστρέψουμε στον διάλογο μεταξύ Μπακού και των Αρμενίων του Καραμπάχ. Αυτή η στρατιωτική κλιμάκωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να εξαναγκάσει την έξοδο του τοπικού πληθυσμού», δήλωσε ο Μπορέλ σε ανακοίνωσή του.

Ανέφερε ότι η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ