ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικά ΜΜΕ: Συμφωνήθηκε εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Στους 100 οι νεκροί

Ρωσικά ΜΜΕ: Συμφωνήθηκε εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Στους 100 οι νεκροί
ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Εκεχειρία ανακοινώθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax καθώς και αρμενικά μέσα, την ώρα που ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται σε 100, σύμφωνα με δηλώσεις πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου της αρμενικής διοίκησης του διαφιλονικούμενου θύλακα στον νότιο Καύκασο, ο οποίος κατοικείται κυρίως από Αρμενίους.  

Σύμφωνα με το Interfax, οι αυτονομιστικές αρμενικές δυνάμεις του διαφιλονικούμενου θύλακα συμφώνησαν με τους όρους της κατάπαυσης του πυρός που πρότειναν οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή, αφού υπέστησαν βαριά πλήγματα στο πεδίο της μάχης από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν.

Οι όροι της συμφωνίας προϋποθέτουν τη διάλυση και τον πλήρη αφοπλισμό του στρατού των αυτονομιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάτι που φαίνεται να είναι μια μεγάλη συνθηκολόγηση με το Αζερμπαϊτζάν.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στη 1:00 το μεσημέρι τοπική ώρα. Τοπικοί αξιωματούχοι τόσο στο Στεπανακέρτ όσο και στο Μπακού επιβεβαίωσαν ότι εκπρόσωποι των δύο πλευρών θα συναντηθούν στο Γεβκλάβ στο Αζερμπαϊτζάν αύριο Πέμπτη 21/09 για διαπραγματεύσεις.

Το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ζήτησε τη διάλυση της τοπικής κυβέρνησης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είπε ότι στις συνομιλίες θα τεθούν επίσης σχέδια για «επανένταξη» της περιοχής στο Αζερμπαϊτζάν. Η τοπική κυβέρνηση στο Στεπανακέρτ δεν ανέφερε καμία διάταξη για την επανένταξη του θύλακα.

Εν τω μεταξύ οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν συνέχισαν την «στρατιωτική επιχείρηση» -όπως την περιγράφουν- όλη τη νύχτα και σήμερα το πρωί. Αρμένιοι αξιωματούχοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανέφεραν το πρωί ότι το Στεπανακέρτ και άλλα χωριά βρίσκονταν «υπό σφοδρό βομβαρδισμό». Ο στρατός της περιοχής είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιούσε αεροσκάφη, πυροβολικά και πυραυλικά συστήματα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Νωρίτερα σήμερα, πρώην πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αρμενικής διοίκησης του αποσχισθέντα αζέρικου θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε ότι σχεδόν 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τον, όπως τον χαρακτήρισε, «μεγάλο πόλεμο» που εξαπέλυσε χθες το Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή αυτή.

«Πρόκειται για μεγάλο πόλεμο - το Αζερμπαϊτζάν άρχισε πλήρη επιχείρηση», δήλωσε ο Ρούμπεν Βαρντανιάν, πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της αποσχισθείσας περιοχής, στο Reuters από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Ήδη εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και κοντά 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί», σημείωσε ο Βαρντανιάν.

«Βασικά μας λένε ότι πρέπει να φύγουμε, να μην μείνουμε εδώ, ή να αποδεχθούμε ότι αυτό είναι τμήμα του Αζερμπαϊτζάν - πρόκειται ουσιαστικά για συνηθισμένη επιχείρηση εθνοκάθαρσης και για έναν πόλεμο με πολλούς αμάχους να έχουν τώρα χάσει τη ζωή τους», πρόσθεσε.

Το Αζερμπαϊτζάν απορρίπτει τις κατηγορίες ότι σκοπός του είναι η εθνοκάθαρση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και δηλώνει ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Αρμενίων πολιτών του θύλακα βάσει του Συντάγματός του.

Σημειώνει ωστόσο ότι είναι αποφασισμένο να απομακρύνει τις πολιτικές και στρατιωτικές δομές τις αποσχισθείσας περιοχής.

Ωστόσο ο Βαρντανιάν δήλωσε ότι ο κόσμος αγνοεί την τύχη του Καραμπάχ.

«Η Ρωσία σιωπά και η Ρωσία αγνοεί βασικά όλη αυτήν την στρατιωτική επιχείρηση. Όχι μόνον η Ρωσία, αλλά ο κόσμος επίσης σιωπά», σημείωσε ο Βαρντανιάν. «Κανένας δεν κάνει τίποτα: όλοι το αγνοούν, η Ρωσία σιωπά, αλλά το ίδιο κάνει και η Δύση».

«Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει αν 120.000 άνθρωποι πάνε στην Αρμενία;», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ