ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι συλλήψεις στην Τουρκία για το μακελειό της Κωνσταντινούπολης

Συνεχίζονται οι συλλήψεις στην Τουρκία για το μακελειό της Κωνσταντινούπολης
REUTERS/Murad Sezer

Οι αρχές της Τουρκίας προφυλάκισαν σήμερα άλλους 17 υπόπτους, στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση βομβιστών-καμικάζι στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Οι νέες προφυλακίσεις αυξάνουν τον συνολικό αριθμό των κρατουμένων, ενώ αναμένεται να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης συνολικά 30 ύποπτοι για συνεργία των τριών δραστών.

Από τα 17 άτομα των οποίων διατάχθηκε η προφυλάκιση την Τρίτη, οι 11 είναι αλλοδαποί. Όλοι τους κατηγορούνται ότι είναι «μέλη μιας ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης», μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Doğan. Άλλοι 13 προφυλακίστηκαν την Κυριακή, συμπεριλαμβανομένων τριών αλλοδαπών.

Οι δύο από τους δράστες φαίνεται να ήταν Ρώσοι υπήκοοι, σύμφωνα με τουρκικά Μέαα. Ωστόσο ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι οι δράστες ήταν ένας Ρώσος, ένας Ουζμπέκος και ένας Κιργίζιος.

Η Μόσχα αναφέρει πως χιλιάδες Ρώσοι υπήκοοι και πολίτες άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό κράτος, ταξιδεύοντας μέσω της Τουρκίας για να φθάσουν στο έδαφος της Συρίας. Η Ρωσική Ομοσπονδία ενεπλάκη σε δύο πολέμους εναντίον τσετσένων αυτονομιστών στον Βόρειο Καύκασο τη δεκαετία του 1990 και πιο πρόσφατα έχει εξαπολύσει επιχειρήσεις εναντίον ισλαμιστών στο Νταγκεστάν.

Παρ'όλο που καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της αιματηρής επίθεσης, μέχρι στιγμής, ο Ερντογάν εμμένει πως ήταν μια δράση του ISIS.

Η τρομοκρατική επίθεση του αεροδρομίου Ατατούρκ, στοίχισε τη ζωή σε 45 ανθρώπους, ενώ η 29η Ιουνίου ανακηρύχτηκε ημέρα εθνικού πένθους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ