ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανοί συγγραφείς μηνύουν εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης - Ποιοι οι λόγοι

Αμερικανοί συγγραφείς μηνύουν εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης - Ποιοι οι λόγοι
Ο συγγραφέας Τζορτζ Μάρτιν Chris Pizzello/Invision/AP

Μήνυση σε βάρος της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης, OpenAI κατέθεσε την Τρίτη (19/9) μια ένωση Αμερικανών συγγραφέωνμε την κατηγορία πως εκπαιδεύει παράνομα το ChatGPT, βασιζόμενη στο δικό τους έργο. 

Να σημειωθεί πως, στους συγγραφείς της ένωσης περιλαμβάνονται και οι Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν του «Game of Thrones», Τζον Γκρίσαμ, Τζόναθαν Φράνζεν και Τζορτζ Σόντερς.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη (20/9) η διευθύνουσα σύμβουλος της ένωσης συγγραφέων, Authors Guild, Μαίρη Ραζενμπέργκερ ανέφερε ότι οι συγγραφείς πρέπει να διατηρήσουν τη δυνατότητα να ελέγχουν «εάν και πώς θα χρησιμοποιηθεί το έργο τους» από την τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου «να διαφυλαχθεί η λογοτεχνία μας».

Στην μήνυση υποστηρίζεται ότι το ChatGPT παρείχε ακριβείς περιλήψεις των μυθιστορημάτων, όταν του ζητήθηκε, κάτι που υποδηλώνει ότι τα κείμενα βρίσκονταν ήδη στη βάση δεδομένων του.

Σημειώνεται επίσης ότι εντείνονται οι ανησυχίες ότι οι συγγραφείς θα αντικατασταθούν από συστήματα όπως το ChatGPT που «παράγουν ηλεκτρονικά βιβλία χαμηλής ποιότητας, μιμούμενα τους συγγραφείς και αντικαθιστώντας τα βιβλία που γράφτηκαν από ανθρώπους».

Η μήνυση, όμως, που κατατέθηκε από την ένωση Authors Guild δεν είναι η πρώτη. Είχαν προηγηθεί και άλλες από συγγραφείς, κατόχους πηγαίου κώδικα και εικαστικούς καλλιτέχνες εναντίον παρόχων περιεχομένου που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη.

Εκτός του OpenAI της Microsoft, εκκρεμούν επίσης αγωγές σε βάρος της Meta Platforms και της Stability AI για τα δεδομένα που χρησιμοποίησαν στην «εκπαίδευση» των συστημάτων τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ