ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικά ΜΜΕ: Πώς αποτιμούν τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Τουρκικά ΜΜΕ: Πώς αποτιμούν τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν @RTErdogan/X (πρώην Twitter)

Στο θετικό κλίμα που επικράτησε κατά τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρονται εκτενώς τα τουρκικά ΜΜΕ.   

Το πρακτορείο Anadolu παραθέτει την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας που είναι ίδια με αυτή του πρωθυπουργικού γραφείου της Ελλάδας για τον οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί ενώ σε άλλο άρθρο σημειώνει ότι η Τουρκία και η Ελλάδα, δύο γειτονικές χώρες, έχουν μια ιστορία τεταμένων σχέσεων εδώ και δεκαετίες ενώ κάνει ειδική μνεία στο αίτημα της Άγκυρας για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κλιματική κρίση, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα όπως και το μεταναστευτικό» έγραψε η Hurriyet εστιάζοντας στο θετικό κλίμα των συνομιλιών.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας ως υψηλή προτεραιότητα» πρόσθεσε η τουρκική εφημερίδα.

Το CNN Turk, από την πλευρά του, αρχίζει το άρθρο με την πρόθεση των δύο κρατών να συνεχιστεί το καλό κλίμα.

«Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το σημερινό θετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και την αποφασιστικότητά τους να το διατηρήσουν», σημειώνει.

«Αναγνωρίζοντας ότι η μετανάστευση αποτελεί κοινή πρόκληση και για τις δύο χώρες, συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού». επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο τουρκικό μέσο.

Παραγωγικές χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τη σειρά της, και η τουρκική Sabah.

«Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν το σημερινό θετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και την αποφασιστικότητά τους να το διατηρήσουν» σημειώνεται.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συμφωνήθηκε επίσης η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας», σημειώνει.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sözcü με τη σειρά της κάνει λόγο για μία κρίσιμη συνάντηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ