ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία: Τουλάχιστον 2.900 πρόσφυγες πέρασαν στην Αρμενία από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Αρμενία: Τουλάχιστον 2.900 πρόσφυγες πέρασαν στην Αρμενία από το Ναγκόρνο Καραμπάχ
Φωτογραφία μίας γυναίκας από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ σε έναν προσωρινό καταυλισμό μετά την άφιξή τους στο χωριό Kornidzor της Αρμενίας. AP/Uncredited

Τουλάχιστον 2.900 πρόσφυγες έχουν περάσει στην Αρμενία από την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS, το οποίο επικαλείται ανακοίνωση της αρμενικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 23/9, η Αρμενία ζήτησε την άμεση ανάπτυξη αποστολής του ΟΗΕ για να επιβλέπει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάσταση της ασφάλειας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εν μέσω ενδείξεων ότι μπορεί να αναμένεται η άφιξη βοήθειας στην αποσχισθείσα περιοχή που τελεί υπό μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός.

Το Αζερμπαϊτζάν κήρυξε την Τετάρτη κατάπαυση του πυρός αφού ανάγκασε τις αρμενικές αυτονομιστικές δυνάμεις να αποδεχθούν την πλήρη επιστροφή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, θύλακα που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζερικής επικράτειας, αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους, στον αζερικό έλεγχο. Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ δηλώνουν ότι φοβούνται διώξεις αν παραμείνουν.

Το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύθηκε ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Αρμενίων, αλλά δηλώνει ότι αυτοί είναι ελεύθεροι να φύγουν αν το προτιμούν.

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για άμεση ανάπτυξη μιας διυπηρεσιακής αποστολής από τον ΟΗΕ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με στόχο την επίβλεψη και την αξιολόγηση (του σεβασμού) των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανθρωπιστικής κατάστασης και αυτής της ασφάλειας στην περιοχή», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν σε ομιλία του στον ΟΗΕ, σύμφωνα με αντίγραφό της.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, σημείωσε επίσης σε ομιλία του στον ΟΗΕ ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την «προώθηση της οικοδόμησης της ειρήνης μετά την σύγκρουση, της επανένταξης και της ειρηνικής συνύπαρξης».

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απηύθυναν έκκληση για ειρήνη στην περιοχή, με έναν αριθμό δυτικών συμμάχων της Αρμενίας να καταδικάζει την στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στον θύλακα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος είχε επείγουσες συνομιλίες με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την σταθερή υποστήριξή τους στην Αρμενία και στην κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ