ΚΟΣΜΟΣ

Πώς ένας «γαλαζοαίματος» της ροκ βοήθησε τη NASA να περισυλλέξει δείγμα αστεροειδούς

Πώς ένας «γαλαζοαίματος» της ροκ βοήθησε τη NASA να περισυλλέξει δείγμα αστεροειδούς
O Μπράιαν Μέι (AP Photo/Alberto Pezzali, Pool)

Ο Μπράιαν Μέι απέδειξε για ακόμη μια φορά γιατί θεωρείται «γαλαζοαίματος» της ροκ: δεν είναι μόνο ο κιθαρίστας των Queen αλλά και ένας αστροφυσικός που βοήθησε τη NASA να φέρει πίσω στη Γη το πρώτο δείγμα αστεροειδούς.

Ο Μέι είπε ότι είναι «απίστευτα περήφανος» που ήταν μέλος της ομάδας που περισυνέλλεξε το δείγμα από τον αστεροειδή Μπενού.

«Γεια σας άνθρωποι της NASA, θαυμαστές του διαστήματος και λάτρεις αστεροειδών. Είμαι ο Μπράιαν Μέι των Queen και, όπως μάλλον ξέρετε, αλλά είμαι επίσης και μέλος της ομάδας OSIRIS-Rex» είπε ο 76χρονος μουσικός σε ένα βίντεο κλιπ που παίχτηκε στο NASA TV την Κυριακή.

Το OSIRIS-Rex πέταξε πάνω από τον πλανήτη μας την Κυριακή, επτά χρόνια μετά την εκτόξευσή του στο διάστημα.

Το διαστημικό όχημα συνέλεξε δείγμα από αστεροειδή 4,5 δισ. ετών το 2020 και ξεκίνησε το ταξίδι επιστροφής του στη Γη -και πιο συγκεκριμένα τη Γιούτα- το 2021.

Ο Μέι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αποστολή της NASA, δημιουργώντας στερεοσκοπικές εικόνες από τα δεδομένα του διαστημικού οχήματος που επέτρεψε στον επικεφαλής της προσπάθειας, Ντάντε Λαουρέτα και την ομάδα του να εντοπίσουν ένα ασφαλές σημείο του αστεροειδούς για να πραγματοποιηθεί η συλλογή του δείγματος.

Στο σύντομο μήνυμά του, ο Μέι ζήτησε συγγνώμη που δεν ήταν με την ομάδα κατά την υπέροχη αυτή στιγμή.

«Κάνω πρόβες για μια περιοδεία των Queen αλλά η καρδιά μου είναι εδώ μαζί σας τώρα που περισυνελέγη αυτό το πολύτιμο δείγμα» εξήγησε ο ίδιος.

«Ευτυχισμένη ημέρα επιστροφής και συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάστηκαν τόσο σκληρά για αυτή την αποστολή και ιδιαίτερα τον φίλο μου τον Ντάντε. Ο Θεός να σας έχει όλους καλά» κατέληξε λέγοντας ο Μέι.

Μετά από το σύντομο περάσμά του από τον πλανήτη μας, το OSIRISRΕx θα ταξιδέψει προς τον αστεροειδή Apophis για να τον μελετήσει.

Queen’s Brian May helped NASA return its first asteroid sample, by Hafsa Khalil, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ