ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Έρευνα για τις γυμνές φωτογραφίες εφήβων από μέσα τεχνητής νοημοσύνης

Ισπανία: Έρευνα για τις γυμνές φωτογραφίες εφήβων από μέσα τεχνητής νοημοσύνης
Pixabay

Η ισπανική εισαγγελία ανακοίνωσε τη Δευτέρα (25/9) ότι ξεκινά έρευνα για ψεύτικες εικόνες που δημιουργήθηκαν από μέσα τεχνητής νοημοσύνης και δείχνουν γυμνά έφηβα κορίτσια, εικόνες που φέρεται να δημιουργήθηκαν και να κοινοποιήθηκαν από συνομηλίκους των κοριτσιών.

Οι εισαγγελικές αρχές τονίζουν ότι θα διερευνήσουν συγκεκριμένα αν έχει διαπραχθεί έγκλημα στη συγκεκριμένη υπόθεση στην νοτιοδυτική Ισπανία.

Η αύξηση της χρήσης τέτοιων τεχνολογιών από παιδιά έχει προκαλέσει ευρύτερη ανησυχία μεταξύ των γονέων παγκοσμίως. Το FBI προειδοποίησε τον Ιούνιο ότι εγκληματίες χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο μέσα τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργήσουν πορνογραφικό υλικό με σκοπό να εκφοβίσουν και να εκβιάσουν θύματα.

Ο εισαγγελέας έλαβε από την αστυνομία ένα φάκελο 200 σελίδων με περίπου 20 καταγγελίες από οικογένειες που κατήγγειλαν ότι ψεύτικες γυμνές εικόνες των κοριτσιών τους, εικόνες που δημιουργήθηκαν με μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, κυκλοφορούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε δίκτυα συνομιλιών που χρησιμοποιούν έφηβοι στο Αλμεντραλέχο, μια πόλη 30.000 κατοίκων στην περιφέρεια Εστρεμαδούρα.

Στη Μαδρίτη, ένα δικαστήριο ερευνά μια παρόμοια υπόθεση που αφορά γυμνές φωτογραφίες δύο νεαρών θυμάτων, εικόνες που τα κορίτσια ισχυρίζονται ότι δημιουργήθηκαν από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στην Εστρεμαδούρα, έφηβοι ηλικιών μεταξύ 13 και 15 ετών έχουν αναγνωριστεί ως υπεύθυνοι για τη δημιουργία και τη διανομή των εικόνων, σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας.

Το γραφείο του εισαγγελέα είπε ότι θα αναλύσει τον φάκελο πριν αποφασίσει αν τα άτομα ηλικίας άνω των 14 ετών μπορεί να ερευνηθούν και τελικά να τους απαγγελθούν κατηγορίες για διάπραξη εγκλήματος.

Σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία, δεν μπορούν να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος ανηλίκων κάτω των 14 ετών, ωστόσο οι υποθέσεις τους προωθούνται στις υπηρεσίες προστασίας παιδιών, οι οποίες μπορεί να υποχρεώσουν τους ανήλικους να λάβουν μέρος σε μαθήματα αναμόρφωσης.

Η Μίριαμ αλ Αντίμπ, μητέρα ενός από τα θύματα, είπε ότι η διάδοση ψεύτικων εικόνων στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp ξεκίνησε τον Ιούλιο και συνεχίζεται.

«Πολλά κορίτσια είναι εντελώς τρομοκρατημένα και έχουν φοβερές κρίσεις άγχους επειδή το υποφέρουν αυτό σιωπηλά. Νιώθουν άσχημα και φοβούνται να το πουν και να τους επιρρίψουν ευθύνες για αυτό», είπε στο Reuters.

Η αλ Αντίμπ τόνισε ότι η συζήτηση για αυτό πρέπει να συμπεριληφθεί στην εθνική πολιτική ατζέντα, καθώς συνδυάζει ζητήματα όπως ο εκφοβισμός, η σεξουαλική βία, η σεξουαλικότητα των παιδιών, η αντικειμενοποίηση των γυναικών και η ευκολία πρόσβασης στην πορνογραφία σε νεαρή ηλικία.

Ο Φερνάντο Μίρο, καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Miguel Hernandez και σύμβουλος σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τόνισε στο Reuters ότι οποιαδήποτε ποινική ευθύνη σε αυτή την υπόθεση θα εξαρτηθεί από την ηλικία των δραστών.

Αν οι τελευταίοι είναι άνω των 14 ετών, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες που σχετίζονται με παιδική πορνογραφία και ίσως για εγκλήματα όπως προσβολή της προσωπικότητας, της εικόνας ή για εγκλήματα κατά της ηθικής ακεραιότητας, πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ