ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Σε δίκη ο γιος του προέδρου για παράνομο πλουτισμό και ξέπλυμα χρήματος

Κολομβία: Σε δίκη ο γιος του προέδρου για παράνομο πλουτισμό και ξέπλυμα χρήματος
O πρόεδρος της Κολομβίας (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Fernando Vergara, File

Αντιμέτωπος με κατηγορίες για παράνομο πλουτισμό και ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι ο Νικολάς Πέτρο Μπούργκος, πρωτότοκου γιού του προέδρου της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο. 

Η εισαγγελία ξεκίνησε να τον ερευνά μετά από καταγγελίες της πρώην συζύγου του ότι παρέλαβε παράνομα χρηματικά ποσά κατά την προεδρική προεκλογική εκστρατεία του 2022, όταν ήταν βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο της περιφέρειας του Ατλαντικού.

Ο Νικολάς Πέτρο συνελήφθη τελικά στις 29 Ιουλίου, όμως ήρθε σε συμφωνία με τις αρχές να συνεργαστεί και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους.

Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι ο γιος του προέδρου έχει ομολογήσει ότι δέχτηκε χρήματα από έναν πρώην διακινητή ναρκωτικών και από το γιο ενός επιχειρηματία αμφιβόλων δραστηριοτήτων. Μέρος των χρημάτων αυτών κατευθύνθηκε στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του πατέρα του, εν αγνοία του τελευταίου.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Κολομβίας εξετάζει τώρα τον τρόπο με τον οποίο εγγράφηκαν τα ποσά αυτά στον προϋπολογισμό της προεκλογικής εκστρατείας του υποψήφιου τότε προέδρου και κατά πόσο ήταν σε θέση να γνωρίζει ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση οι περιπέτειες του πρωτότοκου γιου του Προέδρου με τη δικαιοσύνη αποτελούν ισχυρό πλήγμα στο γόητρο του ενώ θέτει σε κίνδυνο την επιδίωξή του να επιτύχει συμφωνίες ειρήνης ή παράδοσης με τις ένοπλες ομάδες και το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ