ΚΟΣΜΟΣ

Φον ντερ Λάιεν: Οι υψηλές τιμές ενέργειας αμφισβητούν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της ΕΕ

Φον ντερ Λάιεν: Οι υψηλές τιμές ενέργειας αμφισβητούν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της ΕΕ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (AP Photo/Andres Kudacki).

Οι υψηλές τιμές ενέργειας αμφισβητούν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, επομένως το μπλοκ πρέπει να επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε την Τρίτη 26/09 η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η τιμή που πληρώνουμε για την ενέργεια είναι δομικά υψηλότερη από ό,τι σε άλλες ηπείρους και αυτό είναι ένα ζήτημα για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά μας», υποστήριξε η Φον ντερ Λάιεν στη Σύνοδο Κορυφής της «Πράσινης Συμφωνίας» του 2023 στην Πράγα της Τσεχίας.

Εξήγησε ότι οι τιμές της ενέργειας, που ήταν δέκα φορές υψηλότερες το περασμένο καλοκαίρι, έπεσαν στο επίπεδο που πλήρωνε η ΕΕ προτού η Ρωσία ξεκινήσει πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά παραδέχτηκε ότι εξακολουθούν να υπερβαίνουν το κόστος που πληρώνουν οι χώρες εκτός του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Σύμφωνα με τη Φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ πρέπει να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και «να κάνει διαθέσιμη φθηνή και καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους», η οποία θα προστατεύει επίσης το μπλοκ «από τις υψηλές τιμές των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων».

Χαιρέτισε το γεγονός ότι «σήμερα, η Ευρώπη, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τον άνεμο και τον ήλιο παρά από το αέριο», αλλά ζήτησε να επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι μόνο καλές για τον πλανήτη, αλλά και εγχώρια, δημιουργούν καλές θέσεις εργασίας εδώ και είναι καλές για την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», υποστήριξε η Φον ντερ Λάιεν.

Το πρόγραμμα Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ στοχεύει στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και μηδενικών εκπομπών άνθρακα στην ΕΕ έως το 2050.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ