ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία θα επιβάλει ελέγχους στα σύνορα με την Πολωνία και την Τσεχία

Η Γερμανία θα επιβάλει ελέγχους στα σύνορα με την Πολωνία και την Τσεχία
(AP Photo/Kerstin Joensson, File)

Προσωρινούς ελέγχους στα σύνορα με την Πολωνία και την Τσεχία θα επιβάλει η Γερμανία, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εισροή αιτούντων άσυλο.

Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε στο Politico πως η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ πρόκειται να ανακοινώσει «προσωρινούς ελέγχους σε επιλεγμένα συνοριακά περάσματα» την Τετάρτη. Οι έλεγχοι, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, θα ξεκινήσουν «εντός των επόμενων ημερών».

Οι Γερμανοί ηγέτες δέχονται αυξανόμενες πιέσεις για να πατάξουν τους αιτούντες άσυλο που εισέρχονται στη χώρα, πολλοί από τους οποίους περνούν τώρα τα σύνορα της Πολωνίας και της Τσεχίας. Περίπου 204.000 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023, 77% περισσότερο από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ζουν σήμερα περισσότεροι πρόσφυγες από ό,τι ακόμη και τη δεκαετία του '50.

Σε απάντηση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, επισημαίνεται ότι σήμερα ζουν στη Γερμανία περισσότεροι από 3,26 εκατομμύρια πρόσφυγες. Η συντριπτική πλειοψηφία έχει έστω προσωρινή άδεια παραμονής, ενώ το 9% θα πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα. Το ένα τρίτο αφορά ανθρώπους προερχόμενους από την Ουκρανία. Ενδεικτικά, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο ήταν στο τέλος Ιουνίου κατά 111.000 μεγαλύτερος απ' ό,τι τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό από τη δεκαετία του '50.

Το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα πολύ ευαίσθητο και για τη Γερμανία, με φόντο την άνοδο της ακροδεξιάς στις δημοσκοπήσεις. «Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια πολύ τεταμένη κατάσταση σε πολλές κοινότητες της Γερμανίας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ