ΚΟΣΜΟΣ

«Πονοκέφαλοι», προβλήματα και αγωνία: Κρίσιμος προϋπολογισμός για την κυβέρνηση Μελόνι

«Πονοκέφαλοι», προβλήματα και αγωνία: Κρίσιμος προϋπολογισμός για την κυβέρνηση Μελόνι
Η ιταλική οικονομία παρά την βελτίωση στο ΑΕΠ εμφανίζει σημαντικά ζητήματα με τις αγορές ήδη να προεξοφλούν ακόμη μία δύσκολη δημοσιονομικά χρονιά για την χώρα. AP photo

Η ιταλική οικονομία παρά την βελτίωση στο ΑΕΠ εμφανίζει σημαντικά ζητήματα, με τις αγορές ήδη να προεξοφλούν ακόμη μία δύσκολη χρονιά για τα δημοσιονομικά της χώρας.

Η κυβέρνηση της Μελόνι μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που θα προτείνει προϋπολογισμό στην ιταλική Βουλή αλλά οικονομικοί αναλυτές και διεθνείς οίκοι σημειώνουν πως αυτή την φορά τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα για την Ιταλίδα πρωθυπουργό και την κυβέρνησή της.

Ήδη, τα spread στα ιταλικά ομόλογα τρέχουν ένα σημαντικό ράλι το οποίο μετά την ερχόμενη Τετάρτη και την κατάθεση από το υπουργείο Οικονομικών του προσχεδίου για τον προϋπολογισμό αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω.

Αναλυτές στην Ιταλία τονίζουν μάλιστα πως μέχρι το τέλος του χρόνου δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τα spreads και το φράγμα των 200 μονάδων βάσης.

Παρά την «ανάσα» που φαίνεται πως πήρε η Μελόνι από τις ανακοινώσεις της Εθνικής Στατιστικής υπηρεσίας της Ιταλίας την περασμένη Δευτέρα στις οποίες τα στοιχεία δείχνουν καλύτερη επίδοση στο ΑΕΠ για την γείτονα σήμερα οι δημοσιονομικοί «σκόπελοι» που η ακροδεξιά Ιταλίδα Πρωθυπουργός έχει να ξεπεράσει είναι πολύ σοβαρότεροι και τα περιθώρια για «μανούβρες» πολύ μικρότερα καθώς οι αγορές πλέον αντιμετωπίζουν την ίδια και την Κυβέρνησή της με τα «χιλιόμετρα» ήδη ενός έτους…

Το μεγαλύτερο εσωτερικό «βαρίδι» για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας είναι τα κονδύλια που η κυβέρνηση Μελόνι βρήκε δεσμευμένα και αφορούν το ιταλικό «πράσινο» πρόγραμμα εξυγχρονισμό σπιτιών και επιχειρήσεων ενώ και η δική της δέσμευση για χαμηλότερη φορολογία και μεγαλύτερες επενδύσεις, μία προεκλογική δέσμευση, υπάρχει σήμερα απαίτηση να αποτυπώνεται με τρόπο δεσμευτικό και επίσημο στο προσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σημαντικό ζήτημα φαίνεται πως υπάρχει και με τα κεφάλαια που η Ιταλία σκοπεύει να έχει διαθέσιμα ως «μαξιλαράκι» ασφαλείας για μία ενδεχόμενη νέα ενεργειακή κρίση από τον επόμενο χειμώνα.

Η Τζόρτζια Μελόνι ενώ έχει δεσμευθεί από εδώ και έναν χρόνο στους Ιταλούς πως ο επόμενος χειμώνας θα βρει την χώρα απόλυτα οχυρωμένη φαίνεται πως δεν έχει δημοσιονομικό χώρο για να εξασφαλίσει αρκετά κεφάλαια.

Η κατάσταση στην ιταλική οικονομία επηρεάζει όπως είναι λογικό και το δεκαετές ομόλογο της χώρας το οποίο συγκριτικά με το αντίστοιχο Γερμανικό εμφανίζει επιτόκια αυξημένα κατά 186 μονάδες βάσης ή 1,86%.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley για το 2024 η ιταλική οικονομία αναμένεται να εμφανίσει μεγαλύτερο έλλειμα και ασθενέστερη των προβλέψεων ανάπτυξη. Πηγές ακόμη και από το εσωτερικό της κυβέρνησης Μελόνι εμφανίζονται απαισιόδοξες σημειώνοντας στο Reuters πως το ιταλικό έλλειμα θα είναι κατά 5,5% μεγαλύτερο από το ΑΕΠ με την αρχική εκτίμηση να κάνει λόγο για 4,5%.

Οι ανησυχίες των αγορών για την Ιταλία είχαν ξεκινήσει να αυξάνονται εδώ και περίπου έξι μήνες όταν η Μελόνι είχε επιτεθεί στην πολιτική αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενώ η πρωθυπουργός της χώρας έχει ανοιχτό «πόλεμο» και με τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τα οποία επιχειρεί να φορολογήσει με διαφορετικό τρόπο και κλίμακα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ