ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ψηφίστηκε νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του υπουργείου Άμυνας

ΗΠΑ: Ψηφίστηκε νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του υπουργείου Άμυνας
AP/Keith Ridler (αρχείου)

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε σήμερα ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του υπουργείου Άμυνας στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του σώματος, Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Μακάρθι απέσυρε χρηματοδότηση για την Ουκρανία υποκύπτοντας στους σκληροπυρηνικούς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Παράλληλα, ψηφίστηκε και η χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, αργά το βράδυ ενώ ο κίνδυνος ενός μερικού shutdown από την Κυριακή παραμένει.

Φόβοι για δημοσιονομική παράλυση στις ΗΠΑ

λίγες ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών Μιτς ΜακΚόνελ ενέκριναν το νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να συνεχίσει να λειτουργεί ως τις 17 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα το επικυρώσει, ακόμη και αν υιοθετηθεί από τη Γερουσία.

Εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, από την 1η Οκτωβρίου θα διακοπεί η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, το περίφημο «shutdown».

Υπουργεία, εθνικά πάρκα, εναέρια κυκλοφορία, κάποια μουσεία αλλά και πολλοί οργανισμοί θα επηρεαστούν, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν σε αναγκαστική αργία.

«Η αναστολή της λειτουργίας της κυβέρνησης για μια εσωτερική διαφωνία για τον προϋπολογισμό δεν ενισχύει την πολιτική θέση κανενός», δήλωσε ο ΜακΚόνελ.

«Το μόνο που κάνει είναι να παγώνει σημαντικές προόδους. Και αφήνει εκατομμύρια Αμερικανούς στην αβεβαιότητα», πρόσθεσε.

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Κογκρέσο να υιοθετήσει το κείμενο της Γερουσίας. «Έχει έρθει η ώρα οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων να αρχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους», τόνισε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης χθες το βράδυ.

Τι υποστηρίζουν οι υποστηρικτές του Τραμπ

Οι υποστηρικτές του Ντοναλντ Τραμπ διαθέτουν δυσανάλογη εξουσία στο αμερικανικό Κογκρέσο εξαιτίας της πολύ μικρής πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Έχουν λάβει εντολή από τον πρώην πρόεδρο, που είναι εκ νέου υποψήφιος για τις εκλογές του 2024, να «παραλύσουν» το ομοσπονδιακό κράτος αν δεν γίνουν δεκτοί οι όροι τους σε «όλα» τα δημοσιονομικά ζητήματα.

Υπενθυμίζεται πως, υπό την προεδρία του Τραμπ, οι ΗΠΑ έζησαν το μεγαλύτερο «shutdown» στην ιστορία τους, τον χειμώνα του 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ