ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Στρατό και Αστυνομία θέλει στους δρόμους ο πρωθυπουργός μετά το πρωτοφανές κύμα βίας

Σουηδία: Στρατό και Αστυνομία θέλει στους δρόμους ο πρωθυπουργός μετά το πρωτοφανές κύμα βίας
Άνδρες της σουηδικής αστυνομίας (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP PHOTO

Πόλεμο στις συμμορίες κήρυξε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, καθώς η χώρα βιώνει ένα πρωτοφανές κύμα βίας, ζητώντας τη συνδρομή του Στρατού και της Αστυνομίας.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Σουηδίας και τον αρχηγό της αστυνομίας του κράτους σε συνάντηση σήμερα (29/9).

«Τα πάντα είναι στο τραπέζι, τόσο στο πλαίσιο του ισχύοντος νόμου, όσο και των νόμων που πρέπει να αλλάξουν γρήγορα», δήλωσε.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Dagens Nyheter, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Μίκαελ Μπάιντεν δήλωσε έτοιμος να συνδράμει στις προσπάθειες της αστυνομίας.

Είναι ασαφές πώς ακριβώς μπορεί να εμπλακεί ο στρατός. Προηγούμενες συνομιλίες σχετικά με το θέμα δείχνουν ότι οι στρατιώτες θα μπορούσαν να αναλάβουν ορισμένα από τα καθήκοντα της Αστυνομίας προκειμένου να επιτρέψουν στους αξιωματικούς να απελευθερώσουν πόρους για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Από το κύμα βίας που σχετίζεται με συμμορίες και συγκλονίζει τη Σουηδία τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν χάσει τη ζωή τους 11 άνθρωποι μόνο αυτόν τον μήνα.

Τηλεοπτικό διάγγελμα

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το βράδυ της Πέμπτης (28/9) ο Κρίστερσον δήλωσε: «Θα πολεμήσουμε τις συμμορίες και θα τις νικήσουμε».

«Είναι μια δύσκολη περίοδος για τη Σουηδία», πρόσθεσε ο Κρίστερσον, προσθέτοντας ότι η βία πλήττει «όλο και περισσότερα παιδιά και εντελώς αθώους ανθρώπους».

«Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», τόνισε. «Η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν. Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν βλέπει κάτι τέτοιο».

Ο πρωθυπουργός απέδωσε την έκρηξη σε μια «ανεύθυνη μεταναστευτική πολιτική» και μια «αποτυχημένη ενσωμάτωση», μαζί με την «πολιτική αφέλεια».

Η πρόσφατη έξαρση βίας, σύμφωνα με τα σουηδικά ΜΜΕ, συνδέεται με μια σύγκρουση στην οποία εμπλέκεται μια συμμορία γνωστή ως δίκτυο Foxtrot, η οποία αντιμετώπισε εσωτερικές διαμάχες και διασπάστηκε σε δύο αντίπαλες φατρίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ