ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Συνάντηση Πούτιν με τη νέα ηγεσία της Wagner στο Κρεμλίνο

Reuters: Συνάντηση Πούτιν με τη νέα ηγεσία της Wagner στο Κρεμλίνο
Από τη συνάντηση Πούτιν - Τρόσεφ Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Με ηγετικό στέλεχος της Wagner συναντήθηκε στο Κρεμλίνο ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον απόηχο της ανταρσίας Εβγκένι Πριγκόζιν τον περασμένο Ιούνιο και του θανάτου του δύο μήνες αργότερα. 

Η κρατική τηλεόραση, όπως αναφέρει το Reuters, έδειξε την Παρασκευή (29/9) τον Πούτιν να συναντάται στο Κρεμλίνο με τον Αντρέι Τρόσεφ, από τα ηγετικά στελέχη της μισθοφορικής οργάνωσης, γνωστό με το ψευδώνυμο «Σεντόι» - ή «γκρίζα μαλλιά».

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε αργά την Πέμπτη (28/9). Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιουνούς Μπεκ Γεβκούροφ, ο οποίος έχει ταξιδέψει τους τελευταίους μήνες σε διάφορες χώρες όπου έχουν αναπτυχθεί μισθοφόροι του Wagner.

Απευθυνόμενος στον Τρόσεφ, ο Πούτιν είπε ότι μίλησαν για το πώς «εθελοντικές μονάδες που μπορούν να εκτελούν διάφορα καθήκοντα μάχης, πάνω απ' όλα, φυσικά, στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

«Εσείς ο ίδιος πολεμάτε σε μια τέτοια μονάδα για περισσότερο από ένα χρόνο», είπε ο Πούτιν. «Ξέρετε τι είναι, πώς γίνεται, γνωρίζετε για τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν εκ των προτέρων, ώστε το έργο της μάχης να εξελίσσεται με τον καλύτερο και πιο επιτυχημένο τρόπο».

Η κίνηση αυτή από την πλευρά του Πούτιν θεωρείται ως ένδειξη ότι το κράτος έχει πλέον αποκτήσει τον έλεγχο της μισθοφορικής ομάδας.

Ο Τρόσεφ εμφανίστηκε να ακούει με προσοχή τον Ρώσο πρόεδρο γέρνοντας το ώμα του μπροστά και γνέφοντας ενώ κρατούσε και σημειώσεις. Τα δικά του σχόλια δεν μεταδόθηκαν.

Σε δηλώσεις στο πρακτορείο RIA ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ ότι πλέον ο Τρόσεφ εργάζεται για το υπουργείο Άμυνας.

Η Wagner επιστρέφει

Η τύχη της μισθοφορικής οργάνωσης καλύπτονταν από ένα μυστήριο μετά την αποτυχημένη ανταρσία της 23ης Ιουνίου του Πριγκόζιν, ο οποίος έχασε τη ζωή του δύο μήνες αργότερα σε συντριβή αεροπλάνου.

Μετά το θάνατο του Πριγκόζιν ζητήθηκε από τους μαχητές του να τεθούν υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

Ρωσικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι ορισμένοι από τους μαχητές του Βάγκνερ έχουν εγγραφεί για υπηρεσία στον επίσημο ρωσικό στρατό, ενώ πολλοί άλλοι έχουν μετακινηθεί σε διάφορες ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες.

Βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών δήλωσαν ότι έως και εκατοντάδες μαχητές που συνδέονταν προηγουμένως με τη Wagner έχουν πιθανότατα αρχίσει να επανατοποθετούνται στην Ουκρανία ως μέρος μιας ποικιλίας διαφορετικών μονάδων.

Ο Τρόσεφ είναι παρασημοφορημένος βετεράνος των πολέμων της Ρωσίας στο Αφγανιστάν και την Τσετσενία και πρώην διοικητής της δύναμης ταχείας αντίδρασης του υπουργείου Εσωτερικών (SOBR), κατάγεται από την Αγία Πετρούπολη, γενέτειρα του Πούτιν.

Το 2016 του απονεμήθηκε το υψηλότερο μετάλλιο της Ρωσίας, το Μετάλλιο του Ήρωα της Ρωσίας, για την έφοδο στην Παλμύρα στη Συρία εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ