ΚΟΣΜΟΣ

Ο στρατηγός Μίλεϊ αποχωρεί από αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ

Ο στρατηγός Μίλεϊ αποχωρεί από αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ
Ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ αποχώρησε σήμερα από αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στη λήξη μιας θητείας κατά την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλαπλές κρίσεις τόσο στο εξωτερικό όσο και εντός των ΗΠΑ.

Θα τον αντικαταστήσει ο Τσαρλς Κουίντον Μπράουν Τζούνιορ, μέχρι σήμερα επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας. Μετά τον Κόλιν Πάουελ τη δεκαετία του 1990, ο Μπράουν θα είναι ο δεύτερος Αφροαμερικανός αξιωματικός που αναλαμβάνει τη στρατιωτική ηγεσία του ισχυρότερου στρατού του κόσμου.

Από την έναρξη της θητείας του τον Οκτώβριο του 2019, ο Μίλεϊ βρέθηκε αντιμέτωπος με τη «μία κρίση μετά την άλλη», χωρίς διακοπή, είχε δηλώσει ο ίδιος πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μαζί με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο Μίλεϊ ηγήθηκε της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Η θητεία του σημαδεύτηκε από τη χαοτική αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021 και την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, στο τέλος ενός εικοσαετούς πολέμου που χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο τον Μίλεϊ «στρατηγική αποτυχία».

Βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο στο τέλος της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, όταν σύμφωνα με ένα βιβλίο, ο Μίλεϊ είχε επανειλημμένες επικοινωνίες με τον Κινέζο ομόλογό του για να τον καθησυχάσει για την αμερικανική θέση. Και αυτές τις επικοινωνίες τις έκανε χωρίς να ειδοποιήσει τον τότε πρόεδρο Τραμπ, για τον οποίο ο Μίλι εξέφραζε ανησυχίες.

Ο στρατηγός είχε εκφράσει επίσης τη λύπη του που βρέθηκε δίπλα στον Τραμπ όταν ο πρόεδρος διέταξε την αστυνομία να διαλύσει διαδηλωτές του κινήματος «Οι Ζωές των Μαύρων Μετράνε» ("Black Lives Matter") που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από τον Λευκό Οίκο ώστε να φωτογραφηθεί ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος μπροστά από μια εκκλησία, επιδεικνύοντας ένα αντίτυπο της Βίβλου.

Ο διάδοχός του, ο Μπράουν, είναι ένας έμπειρος πρώην πιλότος με 3.000 ώρες πτήσης, συμπεριλαμβανομένων 130 ωρών μάχης.

Υπηρέτησε ως διοικητής της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Μέση Ανατολή και στον Ειρηνικό.

Το καλοκαίρι του 2020, εν μέσω διαδηλώσεων του κινήματος "Black Lives Matter" κατά του ρατσισμού, στον απόηχο του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς, ο Μπράουν είχε έρθει στο προσκήνιο όταν δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο μιλούσε για τις διακρίσεις που είχε υποστεί ο ίδιος, μεταξύ άλλων στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων.

Η επικύρωση από την Γερουσία του διορισμού του Μπράουν ως αρχηγού του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων καθυστέρησε λόγω εμποδίων που προέβαλε επί μήνες ένας συντηρητικός γερουσιαστής εναντίον της απόφασης του Πενταγώνου να διευκολύνει τη λήψη διοικητικής άδειας σε γυναίκες που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και θέλουν προχωρήσουν σε άμβλωση.

Εν τέλει η επικύρωση του διορισμού του Μπράουν έγινε με ψηφοφορία με παράκαμψη των εμποδίων του γερουσιαστή αυτού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ