ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Βέρνης υπέρ της προστασίας του κλίματος

Ελβετία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Βέρνης υπέρ της προστασίας του κλίματος
AP/Matthias Schrader

Περισσότεροι από 60.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και έκαναν πορεία σήμερα στην Βέρνη, ζητώντας αυστηρότερες πολιτικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ελβετία.

Τέτοιες μεγάλες σε όγκο διαδηλώσεις είναι σπάνιες στην Ελβετία και καταδεικνύουν μια αυξανόμενη απογοήτευση των πολιτών για τον ρυθμό λήψης πολιτικών αποφάσεων για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν το 10% του όγκου τους κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, ενώ ο Σεπτέμβριος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί σε μια χώρα όπου η θερμοκρασία αυξάνεται με ρυθμό πάνω από τον διπλάσιο του παγκόσμιου ρυθμού.

«Πολλοί έχουν χάσει την ελπίδα τους επειδή η κυβέρνηση εγκρίνει την κατασκευή νέων δρόμων και καθυστερεί νομοθεσίες για το κλίμα. Σήμερα όμως ήμασταν πανίσχυροι», δήλωσε ο Γκέοργκ Κλίνγκλερ από τους ακτιβιστές της Greenpeace που συμμετείχαν στην πορεία.

Μετά την πορεία στους δρόμους της Βέρνης, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη μεγάλη πλατεία μπροστά το Ομοσπονδιακό Ανάκτορο, την έδρα της κυβέρνησης και της Βουλής.

Το Κόμμα των Πρασίνων, το οποίο αύξησε τα ποσοστά του στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές, αλλά δεν συμμετέχει στη σημερινή κυβέρνηση, εκτίμησε ότι στη διαδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 60.000 ανθρώπους. Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας της Βέρνης αρνήθηκε να δώσει μια εκτίμηση του αριθμού των διαδηλωτών.

«Το κοινοβούλιο, όπου πλειοψηφία έχουν μεγαλοαστοί, εμποδίζει την ταχεία, συνεπή και αποτελεσματική προστασία του κλίματος», ανέφερε το Κόμμα των Πρασίνων. «Χρειαζόμαστε μια αλλαγή στις επόμενες εκλογές», τόνισε, αναφερόμενο στις εκλογές στις 22 Οκτωβρίου.

Οι μέχρι σήμερα πολιτικές της Ελβετίας χαρακτηρίζονται «ανεπαρκείς» από το Climate Action Tracker, μια ιστοσελίδα που καταγράφει τις ενέργειες των χωρών ως προς την υπερθέρμανση του πλανήτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ