ΚΟΣΜΟΣ

Aυστρία: Καταδίκη 48χρονου για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία

Aυστρία: Καταδίκη 48χρονου για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία

Ένας 48χρονος αυστριακός υπήκοος βοσνιακής καταγωγής καταδικάστηκε σήμερα από τη δικαιοσύνη της Αυστρίας να εκτίσει δέκα χρόνια κάθειρξη για τον ρόλο του σε επίθεση που είχε διαπραχθεί το 1992 εναντίον ενός σερβικού χωριού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν σκοτωθεί δεκαέξι άμαχοι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ το δικαστήριο του Λιντς, καταδίκασε τον άνδρα αυτό, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, έπειτα από μια δίκη που είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο.

Ο συνήγορός του κατέστησε σαφές ότι θα ασκήσει έφεση.

Ο άνδρας κρίθηκε ένοχος στην κατηγορία πως πήρε μέρος στο μακελειό στο χωριό Σέρνταρι, όπου δεκαέξι σέρβοι άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, είχαν σκοτωθεί και πολλά σπίτια είχαν πυρποληθεί τον Σεπτέμβριο του 1992, μερικούς μήνες αφότου ξέσπασε ο εμφύλιος στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Τέσσερις πρώην στρατιωτικοί των μουσουλμανικών δυνάμεων της Βοσνίας είχαν ήδη δικαστεί για τη σφαγή αυτή από το βοσνιακό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου το 2014 και το 2015.

Ο πόλεμος της Βοσνίας (1992-95) στοίχισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους και μετέτρεψε δύο εκατομμύρια άλλους σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους σε μια χώρα που σήμερα μετράει 3,5 εκατομμύρια κατοίκους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ