ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στο Παρίσι λόγω... κοριών - «Κανείς δεν είναι ασφαλής» τονίζει ο αντιδήμαρχος

Συναγερμός στο Παρίσι λόγω... κοριών - «Κανείς δεν είναι ασφαλής» τονίζει ο αντιδήμαρχος
AP Photo/Carolyn Kaster

Μαζική αύξηση των κοριών παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο Παρίσι, με τη γαλλική κυβέρνηση να δεσμεύεται πως θα αναλάβει δράση για να προστατεύσει τους πολίτες. 

Ειδικότερα, σε δήλωσή του την Παρασκευή (29/9) ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Clement Beaune επεσήμανε πως «θα συγκεντρώσει τους μεταφορείς την προσεχή εβδομάδα» για να «αναλάβουν περαιτέρω μέτρα» για να «καθησυχάσουν και να προστατεύσουν» το επιβατικό κοινό από το επιβλαβές έντομο.

Η δήλωση αυτή έρχεται καθώς οι εκκλήσεις για κυβερνητική δράση από αξιωματούχους του Παρισιού και συνδικάτα αυξάνονται μετά την δημοσίευση πολλών βίντεο με κοριούς που εντοπίστηκαν στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε μέρη όπως οι κινηματογράφοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μιλώντας στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό LCI την Παρασκευή, ο αντιδήμαρχος του Παρισιού Εμμανουέλ Γκρεγκουάρ χαρακτήρισε το φαινόμενο «ευρέως διαδεδομένο».

«Πρέπει να καταλάβετε ότι στην πραγματικότητα κανείς δεν είναι ασφαλής, προφανώς υπάρχουν παράγοντες κινδύνου, αλλά μπορεί να πιάσετε κοριούς οπουδήποτε και να τους φέρετε στο σπίτι», δήλωσε.

Πριν από τρία χρόνια, η γαλλική κυβέρνηση ξεκίνησε μια «εκστρατεία» κατά των κοριών, στην οποία περιλαμβάνεται ένας ενημερωτικός ιστότοπος και μια τηλεφωνική γραμμή στην οποία οι πολίτες μπορούν να πληροφορηθούν πως μπορούν να προστατευθούν.

Ωστόσο, ο Γκρεγκουάρ ανέφερε παρά το σχέδιο αυτό «υπάρχουν 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι που έρχονται στο Παρίσι κάθε μέρα και οι κοριοί δεν σταματούν στα όρια της πόλης».

Πώς προκαλείται η μαζική αύξηση των κοριών στη γαλλική πρωτεύουσα;

Επιστήμονας του εθνικού οργανισμού υγείας της Γαλλίας, Anses, επεσήμανε ότι το πρόβλημα είναι «ένα αναδυόμενο φαινόμενο στη Γαλλία και σχεδόν παντού στον κόσμο».

«Οφείλεται κυρίως στη μετακίνηση πληθυσμών που ταξιδεύουν, στο γεγονός ότι οι άνθρωποι μένουν σε καταλύματα βραχείας διάρκειας και μπορεί να φέρουν κοριούς στις βαλίτσες ή τις αποσκευές τους», ανέφερε στο CNNi η Johanna Fite από το τμήμα αξιολόγησης κινδύνου Anses.

Πρόσθεσε ότι υπήρξε μια «αύξηση» στους αριθμούς επειδή οι κοριοί έχουν γίνει όλο και πιο ανθεκτικοί στα εντομοκτόνα.

«Παρατηρούμε ότι ολοένα και περισσότεροι πληθυσμοί κοριών είναι ανθεκτικοί, επομένως δεν υπάρχει κάποια μαζική θεραπεία για να απαλλαγούμε από αυτούς», είπε ο Fite.

Τι θα γίνει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Να σημειωθεί πως η έξαρση των κοριών, παρατηρείται σε μια περίοδο κατά την οποία το Παρίσι ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, αλλά οι αξιωματούχοι λένε ότι δεν ανησυχούν.

«Δεν απειλούνται οι Ολυμπιακοί Αγώνες», δήλωσε ο Γκρεγκουάρ.

«Οι κοριοί υπήρχαν πριν και θα υπάρχουν και μετά», πρόσθεσε, λέγοντας ότι ήταν μια «ευκαιρία» για όλους να συνεργαστούν για το πρόβλημα.

No one is safe: France vows action as bedbugs sweep Paris: Chris Liakos, Maya Szaniecki / CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ