ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Λύκοι - ρομπότ κρατούν μακριά τις αρκούδες από τις πόλεις

Ιαπωνία: Λύκοι - ρομπότ κρατούν μακριά τις αρκούδες από τις πόλεις
Στιγμιότυπο από το βίντεο του λύκου - ρομπότ Screen grab/BBC

Την ώρα που οι αρκούδες έρχονται όλο ένα και πιο κοντά στα αστικά κέντρα, οι Ιάπωνες βρήκαν για ακόμη μία φορά τη λύση, με την εφεύρεση των ρομπότ λύκων, οι οποίοι τις κρατούν μακριά από τις πόλεις.

Αυτή είναι η νέα μέθοδος των αρχών για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, Τα ρομπότ που έχουν τη μορφή των λύκων, σχεδιάστηκαν αρχικά για να κρατάνε τα άγρια ζώα μακριά από τα αγροκτήματα, όμως τώρα χρησιμοποιούνται για να εμποδίζουν τις αρκούδες να εισέρχονται σε αστικές περιοχές και να επιτίθενται σε ανθρώπους.

Η εγκατάσταση τους έγινε για πρώτη φορά στην πόλη Takikawa το φθινόπωρο του 2020, ανέφερε ο Motohiro Miyasaka, πρόεδρος της Wolf Kamuy, της εταιρείας που ανέπτυξε το προϊόν σύμφωνα με το BBC.

Έκτοτε, περισσότερες τοπικές αρχές έχουν παραγγείλει το «Monster Wolf», καθώς οι επιθέσεις αρκούδων ολοένα και αυξάνονται. Οι ειδικοί λένε ότι ο κύριος λόγος αυτής της μεγάλης αλλαγής είναι η μετανάστευση των ανθρώπων από τα χωριά στα αστικά κέντρα.

«Ο αστικός πληθυσμός της Ιαπωνίας επεκτείνεται, οι νεότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να ζουν σε βουνά ή κοντά σε βουνά», δήλωσε ο Shinsuke Koike, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γεωργίας και Τεχνολογίας του Τόκιο, του οποίου η έρευνα επικεντρώνεται στις αρκούδες, τη βιοποικιλότητα και τα δασικά οικοσυστήματα.

Πολλοί άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει στις μεγάλες πόλεις, αδειάζοντας τα χωριά ή τις κωμοπόλεις τους που έχουν ήδη συρρικνωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ως αποτέλεσμα, οι νεαρές αρκούδες μετακινούνται σταδιακά και έχουν φτάσει να ζουν πιο κοντά στις πόλεις, έχουν συνηθίσει τα έντονα φώτα και τους δυνατούς θορύβους και δεν φοβούνται τον άνθρωπο.

Περιπλανώνται σε κατοικημένες περιοχές, επειδή ο βιότοπός τους έχει επεκταθεί από τα βουνά στις πεδινές περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στους ανθρώπινους πληθυσμούς.

Τις τελευταίες έξι δεκαετίες, έχουν σημειωθεί περισσότερες από 150 επιθέσεις αρκούδων στο Χοκάιντο. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν το 2021 – μία από τις πιο θανατηφόρες χρονιές που έχουν καταγραφεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ