ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. στο Κίεβο - Μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία

Έκτακτη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. στο Κίεβο - Μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία
AP PHOTO

Ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης της Ουκρανίας εν μέσω του εν εξελίξει πολέμου με τη Ρωσία, αναμένεται να στείλουν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συναντώνται εκτάκτως σήμερα (2/10) στο Κίεβο, όπως σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών σε τρίτη χώρα και που βρίσκεται μάλιστα σε εμπόλεμη κατάσταση.

Στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι το συμβούλιο που λαμβάνει χώρα στο Κίεβο δεν θα έχει συμπεράσματα και σαφείς αποφάσεις καθώς πρόκειται για άτυπη συνάντηση των 27.

Ωστόσο θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τον πόλεμο και την στήριξη της Ουκρανίας. «Αυτός ο πόλεμος έχει βαθιές συνέπειες σε όλο τον κόσμο, αλλά για εμάς τους Ευρωπαίους είναι υπαρξιακή απειλή», επισήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα υπογράμμισε ότι «αυτό που διακυβεύεται στην Ουκρανία είναι πολύ μεγαλύτερο από την Ουκρανία. Πρόκειται για τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα του κόσμου».

Παρότι η Ε.Ε. μιλά για μια «ιστορική συνάντηση» στο Κίεβο, το CNNi μεταδίδει ότι δεν βρίσκονται στην Ουκρανία και οι 27 υπουργοί Εξωτερικών.

Στην ουκρανική πρωτεύουσα έχουν καταφτάσει οι ΥΠΕΞ: Ελλάδας, Αυστρίας, Βελγίου, Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου, Τσεχίας, Δανίας, Εσθονίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Λιθουανίας, Λουξεμβούργου, Μάλτας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας και Ισπανίας.

Το «παρών» δίνουν, επίσης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Λετονίας και της Σουηδίας, όπως και οι αναπληρώτες υπουργοί της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.

«Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια»

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά χαιρέτισε από την πλευρά της μπροστά στους δημοσιογράφους την «εξαιρετικού χαρακτήρα διπλωματική κίνηση».

Με την διεξαγωγή της συνόδου αυτής στο Κίεβο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να δείξει την αποφασιστική της υποστήριξη προς την Ουκρανία, «μέχρι να μπορέσει να επικρατήσει απέναντι στην Μόσχα ανακτώντας την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα», ανέφερε η Κατρίν Κολονά.

Στόχος είναι επίσης να δειχθεί ότι «η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια» και «να σταλεί επίσης στην Ρωσία το μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπολογίζει στην κόπωσή μας. Θα είμαστε εδώ για πολύ καιρό», πρόσθεσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών.

Η Ολλανδή υπουργός Εξωτερικών Χάνκε Μπρούινς Σλοτ επέμεινε στην ανάγκη «της έκφρασης της αλληλεγγύης μας προς την Ουκρανία, τον ουκρανικό λαό και τους γενναίους στρατιώτες που πολεμούν κάθε μέρα για την ελευθερία, την δική μας ελευθερία».

Η Ουκρανία έχει λάβει επισήμως το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη χώρας στην ΕΕ, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ένταξη αυτή. Η νέα πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση Καταρίνα Ματέρνοβα δήλωσε σε συνέντευξή της σε ουκρανικό μέσο ότι μια ένταξη της Ουκρανίας το 2030 θα ήταν ένας ρεαλιστικός στόχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ