ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί τo Κίεβο «καρδιοχτυπά» για τα οικονομικά δεινά του Μπάιντεν

Γιατί τo Κίεβο «καρδιοχτυπά» για τα οικονομικά δεινά του Μπάιντεν
Μπορεί ο πόλεμος στα πεδία σε πέντε μήνες να κλείνει δύο ολόκληρα χρόνια αλλά το κόστος και οι ανάγκες του Κιέβου δεν έχουν περιθώριο για καθυστέρηση. AP photo

Μπορεί ο πόλεμος στα πεδία σε πέντε μήνες να κλείνει δύο ολόκληρα χρόνια αλλά το κόστος και οι ανάγκες του Κιέβου δεν έχουν περιθώριο για καθυστέρηση.

Η χθεσινή (Δευτέρα 2/10) δέσμευση του ανώτατου διπλωμάτη της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προς το Κίεβο για πακέτο ενίσχυσης 5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία ήταν, χωρίς αμφιβολία, μία «ανάσα» για την Ουκρανία, τον Ζελένσκι και κυρίως για όσους μάχονται να επιβιώσουν είτε στα πεδία των μαχών, είτε ζώντας με λιγοστά σε μικρές ή μεγάλες πόλεις της χώρας.

Το Κίεβο εκτός από τις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων και την κατοχή των εδαφών του έχει να αντιμετωπίσει και έναν ακόμη εξόχως επικίνδυνο αντίπαλο, το κόστος…

Τα δημοσιονομικά της χώρας έχουν «τιναχθεί» στον αέρα, όπως άλλωστε και κάθε χώρας που βρίσκεται επί μακρόν σε εμπόλεμη κατάσταση, και η ρωσική επιμονή να χτυπά στόχους που αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τους τελευταίους μήνες αποθήκες σιτηρών φέρνει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η παραγωγή των σιτηρών κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι ένας άθλος αλλά η ασφαλής φύλαξή τους και κυρίως η εξαγωγή τους χωρίς να χτυπηθούν από κάποιο ρωσικό πύραυλο ή drone έχει αποδειχθεί κάτι περισσότερο.

Χωρίς εξαγωγές σιτηρών και ηλιέλαιου επί της ουσίας οι Ουκρανοί έχουν χάσει ποσοστό μεγαλύτερο από 60% των εισροών τους από το εξωτερικό.

Με την κατοχή του 20% των εδαφών της σε ανατολικά και νότια και την περιορισμένη και άκρως επικίνδυνη σήμερα έξοδο στην Μαύρη Θάλασσα, επίσης τα οικονομικά προβλήματα πολλαπλασιάζονται.

Η Ουκρανία όμως σήμερα φαίνεται πως ανησυχεί για κάτι ακόμη πιο σημαντικό από το «σήμερα».

Από τις ΗΠΑ ο Ζελένσκι είχε πολύ πρόσφατα και εκ του σύνεγγυς λάβει διαβεβαιώσεις πως η οικονομική ενίσχυση από την Ουάνσιγκτον δεν είναι κάτι που αλλάζει και δεν υπάρχει περίπτωση οι Ουκρανοί να μείνουν μόνοι στον συγκεκριμένο πόλεμο.

Στο προσχέδιο όμως του Αμερικανικού προϋπολογισμού υπάρχουν μόνο περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα τα οποία η Κυβέρνηση Μπάιντεν θα έχει την δυνατότητα να προωθήσει επίσημα και τακτικά (οι έκτακτες ενισχύσεις δεν εντάσσονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού) προς το Κίεβο.

Σήμερα, πέρα από το οβάλ γραφείο, φαίνεται πως σε αναμμένα κάρβουνα για τα οικονομικά των ΗΠΑ κάθεται και ο Ζελένσκι.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει μπροστά του έναν σημαντικό «σκόπελο» για την έγκριση του κρίσιμου προϋπολογισμού, ο οποίος θα τον φτάσει μέχρι τις προεδρικές εκλογές που πλέον απέχουν λιγότερο από 400 ημέρες.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ γνωρίζει σε απόλυτο βαθμό το τι κοστίζει ο πόλεμος και για αυτόν τον λόγο έχει φροντίσει προς το παρόν να «σιγήσει» τις φωνές από τους Ρεπουμπλικάνους που ζητούν απομάκρυνση από τα πεδία και την Ουκρανία εμφανίζοντας κεφάλαια που ξεπερνούν τα 1,2 δισ. δολάρια στις αμυντικές επενδύσεις της χώρας του.

Τα συγκεκριμένα κεφάλαια είναι με διαφορά το μεγαλύτερο επενδυτικό ποσό που έχει δοθεί στην άμυνα των ΗΠΑ από τις αρχές του 21ου αιώνα και αποτελούσε ένα από τα σημεία τριβής των «κόκκινων» ακόμη και με τον ίδιο τους τον Πρόεδρο το 2019 εν μέσω πανδημίας.

Ο Μπάιντεν έχει όμως αρχίσει να ανησυχεί και από τις θέσεις των Αμερικανών πολιτών απέναντι στο ζήτημα.

Δημοσκόπηση που δημοσίευσε το CNNi τον Αύγουστο δείχνει πως περίπου 6 στους 10 Αμερικανούς πιστεύουν πως οι ΗΠΑ πρέπει σύντομα να αποστασιοποιηθούν από το ουκρανικό ζήτημα και θεωρούν πως οι μεγάλες ανάγκες βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας και όχι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Το συγκεκριμένο ποσοστό γίνεται ακόμη πιο «προβληματικό» εάν αναλογιστεί κάποιος πως σε αντίστοιχη έρευνα δύο μήνες μετά την ρωσική εισβολή οι Αμερικανοί πολίτες σε ποσοστό 65% πίστευαν πως οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν περισσότερα και πιο γρήγορα για το Κίεβο, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ήθελαν μακροχρόνια δέσμευση από την Ουάσιγκτον στον ουκρανικό αγώνα.

Με 399 ημέρες να απομένουν για τις κρισιμότατες προεδρικές εκλογές του 2024 ο Μπάιντεν είναι υποχρεωμένος να «ακούει» πολύ προσεκτικά την πλειοψηφία ειδικά σε πολιτείες τις οποίες σκοπεύει να διατηρήσει «μπλε» προκειμένου να διατηρηθεί και ο ίδιος στον Λευκό Οίκο.

Η αποφυγή ενός «shutdown» στην οικονομία είναι βασικός στόχος για τον ίδιο και το επιτελείο του αλλά την ίδια στιγμή ο Ζελένσκι δεν έχει να διαθέσει ούτε ημέρα αναμένοντας να λυθούν εσωκομματικά ή εσωπολιτικά ζητήματα στις ΗΠΑ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έστω και με ακραίες εκτιμήσεις σήμερα φαίνεται πως κοστίζει στις ΗΠΑ μόνο περισσότερα από 100 εκατομμύρια την ημέρα εάν υπολογιστούν όλες οι εμφανείς και αφανείς παράμετροί του.

Με αυτούς τους αριθμούς μέσα σε ένα δεκαήμερο 1 δισεκατομμύριο δολάρια εξανεμίζεται μέσα σε δέκα μόλις ημέρες.

Τα «μαθηματικά» και η οικονομία σήμερα για πρώτη φορά φαίνεται πως δεν είναι με το μέρος ούτε του Μπάιντεν ούτε και του Ζελένσκι και ο Πούτιν που έχει υποστεί τις σκληρότερες κυρώσεις στην ιστορία της χώρας του φαίνεται πως θα έχει μία σημαντική ευκαιρία όχι απλά να απωθήσει και τις τελευταίες προσπάθειες ουκρανικής αντεπίθεσης στα πεδία αλλά κυρίως να περιμένει εντός του χειμώνα ένα μήνυμα προσέγγισης από την Δύση που τον έχει συνολικά στο στόχαστρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ