ΚΟΣΜΟΣ

Κατρίν Κολονά: Αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αρμενία

Κατρίν Κολονά: Αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αρμενία
Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ, Κατρίν Κολονά AP Photo/Sophie Garcia

Την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αρμενία, προκειμένου να «διασφαλίσει την άμυνά της» έναντι του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά κατά την επίσκεψή της στο Γερεβάν την Τρίτη (3/10).

Ειδικότερα, η Γαλλίδα υπουργός δεν διευκρίνισε ούτε το είδος εξοπλισμό, ούτε το ύψος αυτού, αλλά διαβεβαίωσε ότι το Παρίσι θα ενεργήσει «σε αυτόν τον τομέα με πνεύμα ευθύνης και από τις δύο πλευρές και χωρίς πρόθεση κλιμάκωσης».

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι το Αζερμπαϊτζάν φαίνεται να βρίσκεται σε θέση ισχύος λόγω των εσόδων του από το πετρέλαιο και της τουρκικής υποστήριξης, ενώ «δεν έχει σταματήσει να εξοπλίζεται για να αναλαμβάνει δράση».

Ναγκόρνο Καραμπάχ: 5+1 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την αιματηρή διαμάχη

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει ζήσει περισσότερο πόλεμο παρά ειρήνη, κάτι το οποίο αποδεικνύουν ακράδαντα τα στοιχεία, τα δεδομένα και οι αριθμοί της δραματικής αυτής ιστορίας.

Ο τρίτος πόλεμος ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, φαίνεται πως έληξε με τον ξεριζωμό δεκάδων χιλιάδων Αρμένιων, που υπέγραψαν τελικώς ένα ακόμη κεφάλαιο μιας αιματηρής διαμάχης που μετρά αρκετές δεκαετίες.

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως η διαμάχη ανάμεσα σε Αρμένιους και Αζέρους, που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε σε αιματοχυσία αλλά και εθνοκάθαρση.

Οι συνθήκες που διέπουν και χωρίζουν ιστορικά τις δύο χώρες που απέκτησαν ανεξάρτητη υπόσταση μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης έχουν «παράξει» μέχρι σήμερα τρεις πολεμικές συρράξεις μεγάλης κλίμακας αλλά και μία από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια «παγωμένες» συγκρούσεις στα ιστορικά χρονικά στον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ