ΚΟΣΜΟΣ

Νοτιοκορεάτης αθλητής έχασε το χρυσό μετάλλιο και θα πάει και στρατό - Τι συνέβη

Νοτιοκορεάτης αθλητής έχασε το χρυσό μετάλλιο και θα πάει και στρατό - Τι συνέβη
Από τον αγώνα του Νοτιοκορεάτη AP Photo/Aijaz Rahi

Ακριβά πλήρωσε ένας Νοτιοκορεάτης αθλητής της σκυταλοδρομίας πατινάζ ταχύτητας που συμμετείχε στους Ασιατικούς Αγώνες τον πρόωρο πανηγυρισμό του για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.

Ο Γιουνγκ Τσεόλ Γουόν, αλλά και οι συναθλητές του έχασαν την πρώτη θέση στο βάθρο και μια απαλλαγή από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Ο Γιουνγκ, όπως αναφέρει το CNNi ήταν μέλος της τριμελούς ομάδας της Νότιας Κορέας που συμμετείχε στον τελικό της σκυταλοδρομίας πατινάζ ταχύτητας 3.000μ. ανδρών στους Ασιατικούς Αγώνες Χουάνγκζου στην Κίνα τη Δευτέρα (2/10).

Ο 27χρονος, ο οποίος έκανε πατινάζ στο τελευταίο σκέλος της κούρσας, πλησίασε τη γραμμή τερματισμού λίγο πριν από τον Χουάνγκ Γιου Λιν από την Ταϊβάν.

Νομίζοντας ότι είχε σφραγίσει το χρυσό μετάλλιο, ο Γιουνγκ επέλεξε να σηκώσει τα χέρια του ψηλά και να μην φτάσει στη γραμμή του τερματισμού.

Χωρίς να το γνωρίζει, ο αθλητής από την Ταϊβάν είχε τεντώσει ένα μακρύ, αριστερό πόδι προς τα εμπρός και κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση.

Η Ταϊβάν τερμάτισε με χρόνο 4:05.692 για το χρυσό μετάλλιο, με τη Νότια Κορέα να περνάει τη γραμμή στη δεύτερη θέση με χρόνο 4:05.702, πράγμα που σημαίνει ότι η Ταϊβάν κέρδισε το χρυσό για ένα αγωνιώδες 0,01 δευτερόλεπτο. Η Ινδία τερμάτισε στην τρίτη θέση με χρόνο 4:10.128.

«Σκέφτηκα ότι ήταν τόσο κρίμα που μου έλειπε λίγο, και μετά εμφανίστηκαν τα αποτελέσματα στην οθόνη που έδειχναν ότι είχαμε κερδίσει με διαφορά ενός εκατοστού του δευτερολέπτου, και ήταν απλά ένα θαύμα», δήλωσε ο Χουάνγκ μετά τον αγώνα, σύμφωνα με το Reuters.

Μετά τον αγώνα, ο Γιουνγκ ζήτησε συγγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο ολοκλήρωσε τον τελευταίο γύρο του.

Το αποτέλεσμα έγινε ακόμη χειρότερο για τους Νοτιοκορεάτες αθλητές καθώς έχασαν την απαλλαγή από την υποχρέωση να συμμετάσχει στη στρατιωτική θητεία της Νότιας Κορέας.

Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για τους άνδρες στη Νότια Κορέα, με σχεδόν όλους τους αρτιμελείς να υποχρεούνται να υπηρετήσουν στο στρατό για 18 μήνες μέχρι την ηλικία των 28 ετών. Από την υποχρεωτική θητεία μπορούν να απαλλαγούν ορισμένοι αθλητές, ιδίως όσοι κατακτούν Ολυμπιακό μετάλλιο ή χρυσό μετάλλιο στους Ασιατικούς Αγώνες.

Ωστόσο, η νομοθεσία της Νότιας Κορέας επιτρέπει στους άνδρες που θεωρείται ότι διαπρέπουν στον αθλητισμό, τον λαϊκό πολιτισμό, την τέχνη ή την τριτοβάθμια εκπαίδευση να αναβάλουν τη θητεία τους μέχρι την ηλικία των 30 ετών.

Premature celebration from South Korean skater costs team gold medal and military service exemptionBy Ben Morse, CNN

By Ben Morse, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ