ΚΟΣΜΟΣ

Νόμπελ Χημείας: Τρεις νικητές για την ανάκαλυψη των κβαντικών κουκκίδων - Και επίσημη επιβεβαίωση

Νόμπελ Χημείας: Τρεις νικητές για την ανάκαλυψη των κβαντικών κουκκίδων - Και επίσημη επιβεβαίωση

Οι Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus και Alexei I. Ekimov -δύο Αμερικανοί και ένας Ρώσος- είναι οι τρεις νικητές του φετινού Νόμπελ Χημείας, με την Σουηδική Ακαδημία να τιμά την έρευνά τους για την ανακάλυψη των κβαντικών κουκκίδων. 

Τα ονόματα των τριών νικητών είχαν διαρρεύσει νωρίτερα από σουηδική εφημερίδα, δημιουργώντας σύγχυση και αναστάτωση στην επιστημομική κοινότητα.

Και παρότι ο Johan Åqvist, επικεφαλής της επιτροπής των Νόμπελ για τη χημεία δήλωσε στο Reuters ότι επρόκειτο για κάποιο λάθος γιατί οι νικητές δεν είχαν ακόμη επιλεχθεί, η επίσημη ανακοίνωση επιβεβαίωσε ότι οι τρεις αυτοί επιστήμονες ήταν και οι πραγματικοί νικητές.

Η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet είχε λάβει ένα email που ανέφερε ότι το βραβείο θα λάμβαναν σήμερα οι Moungi Bawendi, Louis E Brus και Alexey Ekimov για την ανακάλυψη της τεχνολογίας των κβαντικών κουκκίδων, που έφερε επανάσταση σε δεκάδες βιομηχανίες.

Οι κβαντικές κουκκίδες -ηλεκτρονικοί κρύσταλλοι- είναι αρκετά μικροί για να λειτουργήσουν στον... φανταστικό κόσμο της φυσικής που ονομάζεται κβαντομηχανική.

Χρησιμοποιούνται σε φωτα LED, σε οθόνες τηλεοράσεων ενώ βοηθούν ακόμη και χειρουργούς να αφαιρέσουν καρκινικά κύτταρα.

Ο Bawendi είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, o Brus ομότιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια ενώ ο Ekimov, ρωσικής καταγωγής, εργάζεται για την εταιρεία Nanocrystals Technology Inc.

Η Επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ ανακοίνωσε αργότερα πως «λυπάται βαθιά» για τη διαρροή των ονομάτων των νικητών σε σουηδικά ΜΜΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ