ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Η ΕΕ θα ανακοινώσει ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία έως τον Δεκέμβριο

Politico: Η ΕΕ θα ανακοινώσει ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία έως τον Δεκέμβριο
Κτήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Virginia Mayo

Την επίσημη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία θα ανακοινώσει μέχρι το Δεκέμβριο το αργότερο η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το Politico

Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, που βρίσκονται πολύ κοντά στις συνομιλίες αναφέρει ότι οι ηγέτες ετοιμάζονται να δώσουν στο Κίεβο το πράσινο φως για να ξεκινήσουν επίσημες συνομιλίες για ένταξη στο μπλοκ των 27 χωρών πριν από το τέλος του έτους.

Η Ουκρανία είναι μία από τις χώρες που ρίσκεται στο επίκεντρο μιας νέας μεγάλης διεύρυνσης της ΕΕ σε έως και 35 χώρες. Μόλις τον περασμένο μήνα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε στην ετήσια ομιλία της στο Κοινοβούλιο ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι «στην Ένωση».

Ως γνωστόν οι χώρες της ΕΕ παραχώρησαν στο Κίεβο το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ τον Ιούνιο και η Επιτροπή πρόκειται να εκδώσει μια «έκθεση προόδου» σχετικά με το πόσο καλά η Ουκρανία και άλλα επίδοξα μέλη πληρούν τους όρους του μπλοκ για ένταξη, τον Νοέμβριο, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.

Μόλις εγκριθεί η έκθεση προόδου, η Επιτροπή θα προβεί σε δήλωση που θα είναι «πολύ δύσκολο για τα κράτη μέλη να μην εγκρίνουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων» για την Ουκρανία, δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ. «Η πολιτική ώθηση γύρω από αυτό θα είναι απλώς πολύ μεγάλη για να εκφράσουν αντιρρήσεις μεμονωμένα κράτη μέλη. Η υπόθεση εργασίας είναι πράγματι ότι μέχρι τον Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις.»

Για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, η Ουκρανία υποχρεούται να πληροί επτά προϋποθέσεις που θέτει η Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών μεταρρυθμίσεων και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Μέχρι τον Αύγουστο, μόνο δύο από τις επτά προϋποθέσεις είχαν εκπληρωθεί, δήλωσε τότε η ουκρανική κυβέρνηση.

«Στόχος είναι να συμφωνήσουμε πολιτικά τον Δεκέμβριο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ένας δεύτερος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι μια νομική απόφαση για την αποδοχή της Ουκρανίας θα μπορούσε να εκδοθεί μέχρι τις αρχές του 2024.

Ένας άλλος διπλωμάτης είπε ότι οι ηγέτες θα «στείλουν ένα θετικό μήνυμα» για τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας τον Δεκέμβριο.

Ερωτηθείς πόσο μακριά έχει φτάσει η Ουκρανία για την εκπλήρωση των επτά κριτηρίων, αξιωματούχος της Ε.Ε. είπε ότι η πρόοδος ήταν ενθαρρυντική και μόνο ένας τομέας, που αφορά τις μειονότητες, φαινόταν προβληματικός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ