ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Βρέθηκε τάφος 2.300 ετών με λείψανα Ελληνίδας εταίρας

Ισραήλ: Βρέθηκε τάφος 2.300 ετών με λείψανα Ελληνίδας εταίρας
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/ Maya Alleruzzo

Σε έναν τάφο που ήταν σε μία σπηλιά στην άκρη του δρόμου στο Ισραήλ οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα αποτεφρωμένα λείψανα μιας αρχαίας Ελληνίδας εταίρας, η οποία πιθανόν συνόδευε τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στις εκστρατείες του.

Ο τάφος της γυναίκας, η οποία ετάφη μαζί με έναν περίτεχνο μπρούτζινο καθρέφτη, χρονολογείται πριν από 2.300 χρόνια στον δρόμο προς την Ιερουσαλήμ και μακριά από οποιονδήποτε οικισμό, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να ήταν επαγγελματίας συνοδός, ή «εταίρα», που ταξίδευε μαζί με τους στρατιώτες, σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι αρχαιολόγοι στο Live Science. Πρόκειται για την πρώτη ανακάλυψη αυτού του είδους,

«Είναι πολύ πιθανό ότι είναι ο τάφος μιας γυναίκας ελληνικής καταγωγής που συνόδευε ένα ανώτερο μέλος του ελληνιστικού στρατού ή της κυβέρνησης», ανέφεραν οι ερευνητές στην ανακοίνωση. Ο «πελάτης» της μπορεί να πολέμησε σε μία από τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συμπλήρωσαν, ή σε μια σειρά συγκρούσεων που ονομάζονται Πόλεμοι των Διαδόχων, καθώς οι στρατηγοί του Μεγάλου Αλεξάνδρου μάχονταν για τη διαδοχή του και την ηγεμονία της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας μετά τον θάνατό του το 323 π.Χ.

Η γυναίκα ήταν 20 έως 30 ετών όταν πέθανε, ανέφεραν οι ερευνητές στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, και τα λείψανά της δείχνουν ότι αποτεφρώθηκε πριν ταφεί δίπλα σε έναν “πολύ πολύτιμο” χάλκινο καθρέφτη και τέσσερα σιδερένια καρφιά.

Ο καθρέφτης ήταν τοποθετημένος σε ένα πτυσσόμενο κουτί το οποίο μοιάζει με έναν τύπο κουτιού που έχει βρεθεί στο παρελθόν σε ελληνιστικούς τάφους, γεγονός που υποδηλώνει την ελληνική καταγωγή της γυναίκας. Ενώ αυτά τα αξεσουάρ συχνά φέρουν χαραγμένα ή ανάγλυφα ιδανικών γυναικείων και θεϊκών μορφών, το αντικείμενο που ανακαλύφθηκε είναι διακοσμημένο εξωτερικά με ένα πιο απλό μοτίβο με ομόκεντρους κύκλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ