ΚΟΣΜΟΣ

Nέα προειδοποίηση Πούτιν στη Δύση για τα πυρηνικά: Αν επιτεθούν στη Ρωσία κανείς δεν θα επιβιώσει

Nέα προειδοποίηση Πούτιν στη Δύση για τα πυρηνικά: Αν επιτεθούν στη Ρωσία κανείς δεν θα επιβιώσει
Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Προειδοποίηση προς τη Δύση έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, κατά την ετήσια ομιλία του στη Λέσχη Συζητήσεων Valdai Club.

«Όποιος έχει τα λογικά του δεν θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα ενάντια στη Ρωσία, καθώς οι αντίπαλοι της Μόσχας γνωρίζουν για το πυρηνικό οπλοστάσιό της και, σε μια τέτοια περίπτωση, κανείς εχθιρός δεν θα επιβίωνε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν είμαι έτοιμος να πω αν πρέπει να πραγματοποιήσουμε πυρηνικές δοκιμές ή όχι», σημείωσε, ενώ τόνισε: «Έχουμε δοκιμάσει με επιτυχία στρατηγικό πύραυλο».

«Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας στην Ουκρανία» είπε ακόμη. Ενώ πρόσθεσε: «Η Ουκρανία έχασε πάνω από 90.000 άτομα από την έναρξη της αντεπίθεσης». Δήλωσε ότι η Ρωσία, «η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου σε έκταση», δεν έχει ανάγκη να πάρει εδάφη από την Ουκρανία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ακόμη ότι «η Δύση δημιουργεί 'νέο σιδηρούν παραπέτασμα' με τη Ρωσία».

Είπε επίσης ότι η Ρωσία είχε σχεδόν ολοκληρώσει τις εργασίες για το σύστημα διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Sarmat και είχε δοκιμάσει με επιτυχία τον στρατηγικό πύραυλο κρουζ, Burevestnik. Και οι δύο πύραυλοι φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στον ΟΗΕ είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, αλλά μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα συμφωνηθούν με συναίνεση. Παράλληλα δήλωσε ότι η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική, ειδικότερα, αξίζουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση.

Είπε επίσης ότι η συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα δεν στρέφεται εναντίον κανενός και πως η Ρωσία ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη νέων οδών εφοδιασμού με την Κίνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ δήλωσε επίσης ότι η πολιτικοποίηση της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών (G20) είναι ένας ασφαλής τρόπος για να εξασφαλιστεί η καταστροφή της. Επαίνεσε την Ινδία, για τη μεσολάβηση της στην διατύπωση του τελικού ανακοινωθέντος, το οποίο δεν καταδίκασε τη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με την Ιαπωνία σχετικά με την άρση των κυρώσεων, αλλά ότι το Τόκιο θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία για να συμβεί αυτό.

Μιλώντας για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία δεν έχει αντιρρήσεις για την ένταξη της στην ΕΕ, λέγοντας ειρωνικά ότι αν είναι έτοιμοι να δεχθούν μια τέτοια οικονομία ας το κάνουν.

«Η Ρωσία δεν ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του ότι η Ρωσία δεν άρχισε τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά ξεκίνησε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως την αποκαλεί λέει για να προσπαθήσει να τον τελειώσει.

Τόνισε ότι «η Ρωσία, η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου σε έκταση, δεν έχει ανάγκη να πάρει εδάφη από την Ουκρανία».

Είπε ότι η σύγκρουση δεν ήταν επομένως ιμπεριαλιστική ή εδαφική, αλλά αφορούσε την παγκόσμια τάξη και ότι η Δύση, η οποία είχε χάσει την ηγεμονική της δύναμη και χρειαζόταν πάντα έναν εχθρό, είχε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ