ΚΟΣΜΟΣ

Το απεργιακό «κύμα» εξαπλώνεται στις ΗΠΑ

Το απεργιακό «κύμα» εξαπλώνεται στις ΗΠΑ
Μετά τους εργάτες στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες τώρα και οι εργαζόμενοι στην φροντίδα ασθενών βγαίνουν μαζικά σε απεργία. AP photo

Μετά τους εργάτες στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες τώρα και οι εργαζόμενοι στην φροντίδα ασθενών βγαίνουν μαζικά σε απεργία.

Περί τους 75.000 εργαζόμενους στην φροντίδα ασθενών αλλά και ηλικιωμένων απέχουν επίσημα από τα καθήκοντά τους και αποτελούν τον μεγαλύτερο όγκο εργαζομένων του κλάδου τους που βγαίνει στους δρόμους στα χρονικά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι ανήκουν στο δυναμικό του ιδρύματος Kaiser Permanente, το οποίο είναι κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ως έργο του έχει την φροντίδα απόρων, αναξιοπαθούντων και ανασφάλιστων ανθρώπων σε μία χώρα στην οποία δεν υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας.

Η απεργία των εργαζομένων υγειονομικών έχει ανακοινωθεί από τα συνδικάτα που τους εκπροσωπούν από τα τέλη Σεπτεμβρίου όταν και έληξε η τελευταία σύμβαση εργασίας τους και οι ίδιοι ζήτησαν μία σειρά βελτιώσεων στο εργασιακό αλλά και οικονομικό τους περιβάλλον.

Τα αιτήματά τους απορρίφθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού και έτσι οι ίδιοι κατεβαίνουν μαζικά σε μία πρώτη προειδοποιητική απεργία που θα διαρκέσει μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο.

Τι διεκδικούν οι υγειονομικοί;

Τα συνδικάτα που εκπροσωπούν το 1/3 των εργαζομένων του συγκεκριμένου Οργανισμού βρίσκονται σε συζητήσεις με την Διοίκηση από τα τέλη του 2021 και έχουν θέσει ως βάση διαπραγμάτευσης την βελτίωση των συνθηκών εργασίας που όπως αναφέρουν έκανε πολύ χειρότερες η πανδημία, αλλά και την πρόσληψη του προσωπικού που απαιτείται προκειμένου η υγειονομική φροντίδα που λαμβάνουν ασθενείς και αναξιοπαθούντες να είναι ανάλογη αυτής που λαμβάνουν και οι υπόλοιποι Αμερικανοί πολίτες.

Υπάρχουν επίσης ξεκάθαρα αιτήματα για αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων όχι τόσο όμως στην βάση των μισθών αλλά στα επιδόματα τα οποία έχουν τα τελευταία 12 χρόνια, όπως αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση, περικοπεί κατά 45%.

Οι εργαζόμενοι που κατεβαίνουν για πρώτη φορά στα αμερικανικά χρονικά τόσο μαζικά σε απεργία αναφέρουν πως δεν θα περιορίσουν ούτε την λειτουργία ούτε την πρόσβαση στα νοσοκομεία και τα εργαστήρια τα οποία διαχειρίζεται το ίδρυμα και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των νοσηλευόμενων.

Ποιες περιοχές επηρεάζονται από την απεργία;

Οι απεργοί της Kaiser Permanente βρίσκονται κατά κύριο λόγο στις δυτικές ακτές και πολιτείες της χώρας.

Σε αυτές τις περιοχές το ίδρυμα διαθέτει περισσότερα από 9 μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα αλλά και περισσότερα από 45 εργαστήρια για την διεξαγωγή βιοχημικών εξετάσεων.

Συγκεκριμένα από τους συνολικά 75.000 απεργούς του τριημέρου περισσότεροι από 68.000 εργάζονται σε υποδομές του ιδρύματος στην Καλιφόρνια, 4.000 στο Όρεγκον, 3.000 στο Κολοράντο και 140 στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον.

Οι εξελίξεις και τα «αγκάθια»

Σε ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος εχθές υπογράμμισε πως μπορεί οι κινητοποιήσεις να ξεκίνησαν αλλά οι συζητήσεις με τα συνδικάτα βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται πως μπορεί ακόμη να μην υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές αλλά έχουν επιτευχθεί επιμέρους συμφωνίες σε βασικά από τα αιτήματα των εργαζομένων.

Εκπρόσωποι των συνδικάτων αν και δεν διαψεύδουν την πρόοδο υπογραμμίζουν πως η συμφωνία θα πρέπει να είναι συνολική και να συμπεριλάβει και τους συναδέλφους τους οι οποίοι θα συνεχίσουν να εργάζονται προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή και οι θεραπείες των ασθενών.

Το μεγάλο «αγκάθι» σύμφωνα με ρεπορτάζ αμερικανικών μέσων φαίνεται πως είναι η διάρκεια της νέας συλλογικής σύμβασης αλλά και η επέκταση στις ασφαλιστικές καλύψεις που διεκδικούν οι εργαζόμενοι για τους οποίους η ένταξη στην (ελληνιστί) κλίμακα των βαρέων και ανθυγιεινών είναι μονόδρομος και αίτημα στο οποίο δεν κάνουν πίσω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ