ΚΟΣΜΟΣ

Νάπολη: Οι συνεχείς δονήσεις φέρνουν σχέδια εκκένωσης των Φλεγραίων Πεδίων

Νάπολη: Οι συνεχείς δονήσεις φέρνουν σχέδια εκκένωσης των Φλεγραίων Πεδίων
Πάνω από 1.100 σεισμοί έχουν καταγραφεί τον τελευταίο μήνα στα Φλεγραία Πεδία, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 4,2 Ρίχτερ EPA/CIRO FUSCO

Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει μια πιθανή μαζική εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν γύρω από το υπερηφαίστειο των Φλεγραίων Πεδίων (Campi Flegrei) κοντά στη Νάπολη.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα νέα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν ένα σχέδιο ελέγχου της αντοχής των κτιρίων στην περιοχή μετά από μήνες επαναλαμβανόμενων σεισμών, συζητήθηκαν χθες (5/10) σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Τα Φλεγραία Πεδία βρίσκονται στα δυτικά της Νάπολης και είναι διάσπαρτα με πόλεις και χωριά, συμπεριλαμβανομένων των Ποτσουόλι, Ανιάνο και Μπάκολι, τα οποία έχουν συνολικό πληθυσμό άνω των 500.000 κατοίκων.

Η καλδέρα τους έχει 24 κρατήρες και είναι ένα πολύ μεγαλύτερο ηφαίστειο από τον κοντινό Βεζούβιο, ο οποίος κατέστρεψε την αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας το 79 μ.Χ.

Έχει ταρακουνηθεί από περισσότερους από 1.100 σεισμούς μόνο τον τελευταίο μήνα, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού μεγέθους 4,0 βαθμών τη Δευτέρα και ενός 4,2 βαθμών την περασμένη εβδομάδα – ο ισχυρότερος στην περιοχή εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Ανεβαίνει το έδαφος

Οι ειδικοί λένε ότι η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα πιθανώς συνδέεται με ένα φαινόμενο γνωστό ως βραδυσεισμός, όταν η γη ανυψώνεται ή πέφτει, ανάλογα με τον κύκλο, που προκαλείται από το γέμισμα ή το άδειασμα των υπόγειων θαλάμων μάγματος.

Δεν υπάρχει άμεση απειλή έκρηξης, λένε οι περισσότεροι ηφαιστειολόγοι, αλλά με το έδαφος να ανεβαίνει σήμερα κατά 1,5 εκατοστό το μήνα, υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις στα τοπικά κτίρια.

Ο κρατήρας Solfatara στο Ποτσουόλι των Φλεγραίων Πεδίων, ένας από τους 24 της περιοχήςEPA / CIRO FUSCO

Ο υπουργός πολιτικής προστασίας, Νέλο Μουσουμέτσι, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι εκκενώσεις θα ενεργοποιηθούν μόνο σε περίπτωση «ακραίας ανάγκης».

Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται επίσης να κατευθύνει περισσότερους πόρους στις τοπικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας για να διασφαλίσει ότι θα μπορούν να επεμβαίνουν γρήγορα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και να χρηματοδοτήσει μια επικοινωνιακή εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του κοινού, δήλωσε ο Μουσουμέτσι.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μια ομάδα νοσοκομείων στην περιοχή θα ξεκινήσει δοκιμές εκκένωσης από σήμερα (6/10) για να βεβαιωθούν ότι είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν ισχυρότερους σεισμούς ή εκρήξεις.

Σεισμοί και εκρήξεις

Η τελευταία φορά που τα Φλεγραία Πεδία υπέστησαν ανάλογη έκρηξη σεισμών ήταν τη δεκαετία του 1980. Σε εκείνη την περίπτωση, 40.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν προσωρινά από το κοντινό Ποτσουόλι.

Η τελευταία σημαντική έκρηξη σημειώθηκε το 1538. Μια από τις μεγαλύτερες εκρήξεις έλαβε χώρα πριν από 39.000 χρόνια και μπορεί να οδήγησε στην εξαφάνιση του ανθρώπου του Νεάντερταλ, λένε οι ερευνητές. Μάγμα από εκείνη την έκρηξη έχει βρεθεί στη Γροιλανδία, 4.500 χιλιόμετρα μακριά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ