ΚΟΣΜΟΣ

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από τη Σουηδία

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από τη Σουηδία
(AP Photo/Andriy Andriyenko, File)

Νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης αξίας 199 εκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει κυρίως πυρομαχικά και ανταλλακτικά συστημάτων που της είχε ήδη παραδώσει θα αποστείλει στην Ουκρανία η Σουηδία, ενώ εξετάζει και την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Παλ Γιόνσον.

Ο Γιόνσον δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ένοπλες δυνάμεις, ύστερα από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης, αναμένεται να υποβάλουν στις 6 Νοεμβρίου αναφορά για τις δυνατότητες της χώρας να στείλει μαχητικά αεροσκάφη Jas Gripen στην Ουκρανία.

Επανέλαβε ωστόσο ότι η Σουηδία πρέπει, για λόγους εσωτερικής ασφάλειας, να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ προτού να μπορέσει δυνητικά να στείλει μαχητικά αεροσκάφη.

Η Σουηδία ελπίζει να γίνει σύντομα μέλος του ΝΑΤΟ αν και η Τουρκία και η Ουγγαρία καθυστερούν την ένταξή της.

Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας θα είναι το 14ο που στέλνει η Σουηδία στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου, ανεβάζοντας τη συνολική αξία αυτού του είδους της σουηδικής βοήθειας σε πάνω από 22 δισεκ. κορώνες.

«Είμαστε έτοιμοι για έναν μακρύ πόλεμο και πρέπει να σχεδιάσουμε τη στήριξή μας με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι μακροπρόθεσμη και βιώσιμη», δήλωσε ο Γιόνσον. «Τώρα είναι σημαντικό περισσότερες χώρες να αυξήσουν τη στήριξη προς την Ουκρανία».

Το Βερολίνο δεν θα στείλει πυραύλους Taurus

Την ίδια ώρα, σε δημοσίευμά της η γερμανική Bild υποστηρίζει πως η Γερμανία δεν σχεδιάζει προς το παρόν να εφοδιάσει την Ουκρανία με πυραύλους Taurus, επειδή δεν είναι συγκρίσιμοι με τους πυραύλους που της παρέχουν η Γαλλία και η Βρετανία.

Το Βερολίνο ανησυχεί επίσης ότι οι πύραυλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πληγεί η Γέφυρα του Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014.

Το Κίεβο ζητά εδώ και καιρό από το Βερολίνο αυτούς τους πυραύλους, που θα έδιναν στην Ουκρανία τη δυνατότητα να πλήξει στόχους σε μεγαλύτερο βάθος εντός των κατεχομένων από τη Ρωσία εδαφών. Η Γερμανία έχει απαντήσει επανειλημμένα ότι όσον αφορά τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων θα ενεργήσει σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την περασμένη εβδομάδα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου ότι οι πύραυλοι Taurus δεν είναι εφάμιλλοι των γαλλικών SCALP ή των βρετανικών Storm Shadow καθώς οι χώρες αυτές δίνουν γεωχωρικά δεδομένα για τους στόχους απευθείας οι ίδιες.

Ένας εκπρόσωπος της καγκελαρίας είπε ότι δεν υπάρχει κάτι νεώτερο όσον αφορά το θέμα των πυραύλων Taurus.

Η Bild γράφει επίσης ότι Βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να πείσουν τη Γερμανία να στείλει τέτοιους πυραύλους στην Ουκρανία.

Νωρίτερα το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι η Γερμανία σκοπεύει να εφοδιάσει την Ουκρανία με πρόσθετα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να προστατεύσει τις αποστολές σιτηρών από πιθανές ρωσικές επιθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ