ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ αποκάλυψε πληροφορίες για τα αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια σε Αυστραλό επιχειρηματία

Ο Τραμπ αποκάλυψε πληροφορίες για τα αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια σε Αυστραλό επιχειρηματία
AP Photo/Chuck Burton, File

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες για αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια σε έναν Αυστραλό επιχειρηματία, λίγο προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, ανέφεραν χθες Πέμπτη (05/10) το ABC News και οι New York Times.

Το περιστατικό συνέβη τον Απρίλιο του 2021 στην κατοικία του Τραμπ, στο Μαρ-α- Λάγκο της Φλόριντα, ένα κλαμπ στο οποίο είναι μέλος και ο Αυστραλός Άντονι Πρατ, σύμφωνα με τα δύο αμερικανικά μέσα, τα οποία δεν αποκάλυψαν τις πηγές τους.

Ο Πρατ στη συνέχεια μοιράστηκε τις πληροφορίες που του αποκάλυψε ο πρώην πρόεδρος με δεκάδες άλλους ανθρώπους: τουλάχιστον 45, με βάση το ABC News, ανάμεσά τους εργαζόμενοι στην εταιρεία του, δημοσιογράφοι και Αυστραλοί αξιωματούχοι, περιλαμβανομένων πρώην πρωθυπουργών.

Σύμφωνα με τα δύο μέσα ενημέρωσης, ομοσπονδιακοί ερευνητές, οι οποίοι εργάζονται στην υπόθεση της φερόμενης κακοδιαχείρισης δεκάδων διαβαθμισμένων εγγράφων από τον Τραμπ μετά την αποχώρησή του από την προεδρία για την οποία θα δικαστεί τον Μάιο του 2024, πήραν κατάθεση από τον Αυστραλό επιχειρηματία.

Με βάση τις ίδιες πηγές, οι αποκαλύψεις του πρώην προέδρου θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τον πυρηνοκίνητο στόλο των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ, ο οποίος έλεγε στον συνομιλητή του ότι η Αυστραλία πρέπει να αγοράσει αμερικανικά υποβρύχια, αποκάλυψε επίσης τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτουν αυτά και σε ποια απόσταση μπορούν να πλησιάσουν τα ρωσικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια χωρίς να γίνουν αντιληπτά.

Το ABC News διευκρίνισε επίσης ότι, στην κατάθεσή του, ο Πρατ δήλωσε ότι δεν γνώριζε αν ο Τραμπ σοβαρολογούσε ή κόμπαζε, αλλά οι ομοσπονδιακοί ερευνητές τού ζήτησαν να μην επαναλάβει τα όσα του αποκάλυψε ο πρώην πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι ενδέχεται να πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητες πληροφορίες που δεν πρέπει να κοινοποιηθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ