ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: «Εξουδετέρωσε» σε αντίποινα 26 Κούρδους αντάρτες στη Συρία

Τουρκία: «Εξουδετέρωσε» σε αντίποινα 26 Κούρδους αντάρτες στη Συρία
Νέα επιχείρηση στη Συρία πραγματοποίησαν οι Τούρκοι (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Baderkhan Ahmad, File

Τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία συνεχίζει η Τουρκία  στον απόηχο της βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα για την οποία την ευθύνη ανέλαβε το PKK

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας ο στρατός της Τουρκίας «εξουδετέρωσε» 26 Κούρδους αντάρτες στη βόρεια Συρία στη διάρκεια της νύκτας, σε αντίποινα για μια επίθεση με ρουκέτες εναντίον τουρκικής βάσης.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί τον όρο «εξουδετέρωσε» όταν σκοτώνει.

Η επίθεση με ρουκέτες εναντίον της στρατιωτικής βάσης, την οποία εξαπέλυσε η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), προκάλεσε χθες το βράδυ (5/10) τον θάνατο ενός Τούρκου αξιωματικού της αστυνομίας και τον τραυματισμό επτά αξιωματικών και στρατιωτών στην περιοχή Νταμπίκ της βορειοδυτικής Συρίας, σύμφωνα με την Άγκυρα.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε ότι η Άγκυρα διεξήγαγε ξεχωριστά αεροπορικές επιδρομές και εξουδετέρωσε 30 στόχους ανταρτών σε άλλες περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας, περιλαμβανομένης μιας πετρελαιοπηγής, αποθηκών όπλων και πυρομαχικών όπως και καταφυγίων.

Η βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα

Το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση της Κυριακής (1/10) στην Άγκυρα, οι δύο δράστες της οποίας σκοτώθηκαν, ενώ προκάλεσε τον τραυματισμό δύο αστυνομικών. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι οι δράστες προήλθαν από τη Συρία, αλλά οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) το διέψευσαν.

Η Τουρκία δεν διαχωρίζει την κουρδική πολιτοφυλακή YPG – που ανήκει στις SDF οι οποίες συμμετέχουν στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών- από το PKK. Ωστόσο η ΕΕ και οι ΗΠΑ, αν και θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση, δεν αντιμετωπίζουν τη YPG ως τέτοιες.

Οι SDF ανακοίνωσαν ότι από τις τουρκικές επιθέσεις έχουν σκοτωθεί οκτώ άνθρωποι μετά την επίθεση στην Άγκυρα.

Η κατάρριψη του drone που προκάλεσε ένταση με τις ΗΠΑ

Η αναζωπύρωση σε αυτό το μέτωπο ήρθε λίγες ώρες αφότου, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ κατέρριψαν την Πέμπτη (5/10) τουρκικό drone που πετούσε σε περιοχή όπου βρίσκονταν αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον καταρρίπτει μη επανδρωμένο αεροσκάφος της συμμάχου της στο ΝΑΤΟ Τουρκίας.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι τουρκικά drones εθεάθησαν να διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές στη Χασάκε, στη βορειοανατολική Συρία, και ένα από αυτά βρέθηκε σε απόσταση μικρότερη του μισού χιλιομέτρου από τα αμερικανικά στρατεύματα. Κατά συνέπεια θεωρήθηκε δυνητική απειλή και καταρρίφθηκε από μαχητικό αεροσκάφος F-16.

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας επεσήμανε ότι το drone δεν ανήκε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Ωστόσο πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) διεξήγαγε πλήγματα στη Συρία εναντίον στόχων των Κούρδων ανταρτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ