ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Σύλληψη Αμερικανού τουρίστα που συνέθλιψε αρχαία ρωμαϊκά γλυπτά μουσείου

Ισραήλ: Σύλληψη Αμερικανού τουρίστα που συνέθλιψε αρχαία ρωμαϊκά γλυπτά μουσείου
Γλυπτά που καταστράφηκαν από Αμερικανό τουρίστα στο μουσείο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ Israel Police / AP

Στην σύλληψη ενός Αμερικανού τουρίστα που φέρεται να έσπασε γλυπτά μουσείου στην Ιερουσαλήμ, προχώρησαν οι ισραηλινές Αρχές. 

Φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ισραηλινή αστυνομία δείχνει δύο αρχαία ρωμαϊκά αγάλματα, που χρονολογούνται τον 2ο αιώνα, να κείτονται διαλυμένα στο πάτωμα του μουσείου.

Η αστυνομία ισχυρίζεται πως ο τουρίστας κατέστρεψε τα αγάλματα επειδή είπε ότι ήταν «ενάντια στην Τορά», το πιο σημαντικό κείμενο του Ιουδαϊσμού.

Ωστόσο, ο δικηγόρος του αρνήθηκε ότι ενήργησε από θρησκευτικό φανατισμό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Το μουσείο, από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως το προσωπικό ειδοποίησε την αστυνομία αφού είδε έναν άνδρα να καταστρέφει τα δύο αγάλματα.

Τα γλυπτά που καταστράφηκαν φέρεται πως ήταν το κεφάλι της Αθηνάς και ένα άγαλμα ενός γρύπα που πιάνει τον τροχό της μοίρας του Ρωμαίου θεού Νέμεσις.

Αμφότερα, αποτελούν μέρος της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου του Ισραήλ και μεταφέρθηκαν σε εργαστήριο συντήρησης για να αποκατασταθούν.

Ο 40χρονος Αμερικανός υπήκοος συνελήφθη επί τόπου και πέρασε από ανάκριση από την ισραηλινή αστυνομία. Η ταυτότητά του δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα.

Το μουσείο χαρακτήρισε τη ζημιά «ανησυχητικό και ασυνήθιστο γεγονός» και καταδίκασε «κάθε μορφή βίας». Παρά το περιστατικό, όμως, ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ