ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Παγκόσμια καταδίκη για τη διπλή επίθεση της Χαμάς

Ισραήλ: Παγκόσμια καταδίκη για τη διπλή επίθεση της Χαμάς
Επίθεση με ρουκέτες στο Ισραήλ εξαπέλυσε η Χαμάς AP Photo / Fatima Shbair

Τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς κατά του Ισραήλ καταδίκασαν οι παγκόσμιοι ηγέτες.

Τις επιθέσεις καταδίκασε με ανακοίνωσή του και το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και ανησυχεί βαθύτατα για αυτή την απαράδεκτη κλιμάκωση της βίας».

Η ΕΕ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, αλλά και Τουρκία, Ρωσία και Αίγυπτος, καταδίκασαν επίσης την ομοβροντία ρουκετών που εξαπέλυσε το Σάββατο (7/10) η Χαμάς από τη Γάζα.

Καταδίκη από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει «απερίφραστα» τις επιθέσεις της Χαμάς και εκφράζει την «αλληλεγγύη της με το Ισραήλ», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Παρακολουθούμε με αγωνία τα νεότερα από το Ισραήλ. Καταδικάζουμε απερίφραστα τις επιθέσεις της Χαμάς. Αυτή η τρομερή βία πρέπει να σταματήσει άμεσα. Η τρομοκρατία και η βία δεν επιλύουν τίποτα», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

«Η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της με το Ισραήλ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μακρόν: «Καταδικάζω σφόδρα τις τρομοκρατικές επιθέσεις

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν καταδίκασε σήμερα «τις τρομοκρατικές επιθέσεις», όπως τις χαρακτήρισε, κατά του Ισραήλ.

«Καταδικάζω σφόδρα τις τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο το Ισραήλ. Εκφράζω την απόλυτη αλληλεγγύη μου προς τα θύματα, τις οικογένειές τους και τους οικείους τους», έγραψε ο Μακρόν στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση και καταδίκη από τον Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τις εχθρικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οξύνουν την κατάσταση.

«Κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Πρέπει να αποφεύγουν τις επιθετικές ενέργειες», είπε σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματός του ΑΚP στην Άγκυρα.

Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες καταδίκασε σήμερα στην πλατφόρμα Χ τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ. «Καταδικάζουμε σφόδρα τις πολύ σοβαρές τρομοκρατικές επιθέσεις από τη Γάζα κατά του Ισραήλ. Είμαστε συγκλονισμένοι από αυτή την βία χωρίς διακρίσεις. Η πλήρης αλληλεγγύη μας προς τα θύματα».

Καταδικάζουν Ρωσία, Ουκρανία και Αίγυπτος

Η Αίγυπτος προειδοποίησε για «σοβαρές επιπτώσεις» από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της και μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Αίγυπτος έκανε έκκληση για «επίδειξη της μέγιστης αυτοσυγκράτησης και αποφυγή της έκθεσης αμάχων σε περαιτέρω κίνδυνο».

Από την πλευρά της η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τις αραβικές χώρες μετά την νέα κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

"Είναι αυτονόητο ότι πάντα κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση", πρόσθεσε.

Και το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις "συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις", όπως τις χαρακτήρισε, με στόχο το Ισραήλ.

«Η Ουκρανία καταδικάζει σφόδρα τις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, περιλαμβανομένων των επιθέσεων κατά του άμαχου πληθυσμού στην Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβίβ», ανέφερε το υπουργείο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

«Εκφράζουμε τη στήριξή μας για το Ισραήλ ως προς το δικαίωμά του να υπερασπίζεται τον εαυτό του και τον λαό του», προστίθεται.

Βρετανία: Το Λονδίνο καταδικάζει «απερίφραστα»

«Είμαι συγκλονισμένος από τις πρωινές επιθέσεις των τρομοκρατών της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών πολιτών. Το Ισραήλ έχει το απόλυτο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ισραηλινές αρχές και οι Βρετανοί πολίτες που βρίσκονται στο Ισραήλ θα πρέπει να ακολουθήσουν τις ταξιδιωτικές συμβουλές», αναφέρει ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Η Βρετανία «καταδικάζει απερίφραστα» την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς σήμερα κατά του Ισραήλ, δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει απερίφραστα τις τρομερές επιθέσεις της Χαμάς κατά Ισραηλινών αμάχων. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στηρίζει πάντα το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του», ανέφερε ο Κλέβερλι σε ανάρτησή του στα μέσα.

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καταδικάζει έντονα την επίθεση στο Ισραήλ

Μήνυμα για τις σημερινές εξελίξεις στο Ισραήλ εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

«Η Ελλάδα καταδικάζει έντονα τη σημερινή έναρξη σφοδρών επιθέσεων με ρουκέτες από τη Γάζα κατά του Ισραήλ.

Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και ανησυχεί βαθύτατα για αυτή την απαράδεκτη κλιμάκωση της βίας», αναφέρει.

Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία καταδικάζουν τις επιθέσεις

Η Γερμανία «καταδικάζει σθεναρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε σήμερα το πρωί η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Το Ισραήλ «έχει την πλήρη αλληλεγγύη μας» και το «δικαίωμα, με βάση το διεθνές δίκαιο, να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην τρομοκρατία», πρόσθεσε η ίδια σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

Από την πλευρά του, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σήμερα ότι η Γαλλία καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο «τις τρομοκρατικές επιθέσεις που είναι σε εξέλιξη κατά του Ισραήλ και των πολιτών του» και ότι εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της με το Ισραήλ.

Η Ιταλία «στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτόν του» κατά της «βίαιης επίθεσης που λαμβάνει χώρα στο Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωση η ιταλική κυβέρνηση. Η Ρώμη «καταδικάζεται σθεναρά τον τρόμο και βία που είναι σε εξέλιξη κατά αθώων πολιτών».

«Ο τρόμος δεν θα επικρατήσει ποτέ. Στηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του», ανέφερε η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ