ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Συγχαρητήρια Αλί Χαμενεΐ στους παλαιστίνιους της Χαμάς - Ευθύνες στο Ισραήλ από Κατάρ, Κουβέιτ

Ιράν: Συγχαρητήρια Αλί Χαμενεΐ στους παλαιστίνιους της Χαμάς - Ευθύνες στο Ισραήλ από Κατάρ, Κουβέιτ
AP Photo/Tsafrir Abayov

Σύμβουλος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ συνεχάρη τους παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς για την αιματηρή επίθεση του Σαββάτου 7/10. Πρόκειται για την μεγαλύτερη επίθεση που εξαπέλυσαν κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια, όπως μετέδωσε η ιρανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα ISNA news.

«Συγχαίρουμε τους παλαιστίνιους μαχητές. Θα σταθούμε δίπλα στους παλαιστίνιους μαχητές μέχρι την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Ιερουσαλήμ», δήλωσε.

Κατάρ-Κουβέιτ: Μόνο το Ισραήλ ευθύνεται για τη βία

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρει ότι «μόνο το Ισραήλ ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας με τον παλαιστινιακό λαό».

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι το Κατάρ καλεί τις δύο πλευρές να επιδείξουν την ύψιστη αυτοσυγκράτηση και καλεί την διεθνή κοινότητα να αποτρέψει το Ισραήλ από το να χρησιμοποιεί αυτά τα γεγονότα ως δικαιολογία για τη διενέργεια ενός δυσανάλογου πολέμου εναντίον παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Κουβέιτ εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» του για τις εξελίξεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, κατηγορώντας το Ισραήλ για τις «κατάφωρες επιθέσεις» του, όπως τις χαρακτήρισε.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να σταματήσει τις προκλητικές πρακτικές της κατοχής» και την «πολιτική επέκτασης των εποικισμών».

Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν πάνω σε ισραηλινό τανκ στη Λωρίδα της Γάζας / AP Photo/Hassan Eslaiah

Αυτοσυγκράτηση ζητούν Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ομάν, Εμιράτα και Μπαχρέιν

Εκκληση προς τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους για «άμεση κατάπαυση του πυρός» έκανε νωρίτερα το Σάββατο 7/10 η Μόσχα, εκφράζοντας παράλληλα την «εντονότερη ανησυχία» της μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα αναφέρει: «Κάνουμε έκκληση στην παλαιστινιακή και την ισραηλινή πλευρά να προχωρήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός, να εγκαταλείψουν τη βία και να επιδείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας που ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό της βίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους», όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το πρακτορείο επικαλείται ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία αναφέρει: «Παρακολουθούμε τις άνευ προηγουμένου εξελίξεις ανάμεσα σε έναν αριθμό παλαιστινιακών φατριών και των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής που έχουν οδηγήσει σε ένα υψηλό επίπεδο βίας σε πολλά μέτωπα».

Από την πλευρά του το Ομάν κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο επίσημη ανακοίνωση. Η ανακοίνωση ζητεί από την διεθνή κοινότητα και τους θεσμούς να «παρέμβουν άμεσα για να σταματήσει η συνεχιζόμενη κλιμάκωση και να εφαρμόσουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν σήμερα το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να αποτρέψουν περαιτέρω βία και να διατηρήσουν την ασφάλεια των αμάχων, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ.

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζητούν την άσκηση της μέγιστης αυτοσυγκράτησης και την άμεση κατάπαυση του πυρός για να αποφευχθούν σοβαρές επιπτώσεις», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Παράλληλα, το Μπαχρέιν κάλεσε κι εκείνο για αυτοσυγκράτηση λέγοντας ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις έχουν αρνητικές συνέπειες στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, σύμφωνα με το υπουργείο των Εξωτερικών του.

Αμπάς - Χεζμπολάχ για τρομοκρατία

Το διπλό χτύπημα της Χαμάς κατά του Ισραήλ υπερασπίστηκαν με δηλώσεις τους ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και η Χεζμπολάχ.

Ο Αμπάς δήλωσε το Σάββατο (7/10) ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην «τρομοκρατία των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο Αμπάς έκανε την παραπάνω δήλωσε έπειτα από επείγουσα συνάντηση που είχε στη Ραμάλα με αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Γάζα και ότι βρίσκεται σε «άμεση επαφή με την ηγεσία της παλαιστινιακής αντίστασης».

Ρουκέτες της Χαμάς σφυροικοπούν στοχευμένα ισραηλινούς στόχους / AP Photo/Hatem Moussa

Μετά τα γεγονότα με την εκτόξευση ρουκετών από μαχητές στη Γάζα κατά του Ισραήλ, η Χεζμπολάχ προσθέτει ότι πρόκειται για μια «αποφασιστική απάντηση στη συνεχιζόμενη κατοχή του Ισραήλ και ένα μήνυμα σε αυτούς που επιδιώκουν την εξομάλυνση με το Ισραήλ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ