ΚΟΣΜΟΣ

Κατέθεσε ο Τζο Μπάιντεν για τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του

Κατέθεσε ο Τζο Μπάιντεν για τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του
AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Κατάθεση έδωσε την Κυριακή (8/10) και τη Δευτέρα (9/10) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της έρευνας για τα διαβαθμισμένα κυβερνητικά έγγραφα που βρέθηκαν στο γραφείο και στο σπίτι του.

Ειδικότερα, η κατάθεσή του, που χαρακτηρίστηκε «εθελοντική», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, διαβεβαίωσε ότι «ο πρόεδρος και ο Λευκός Οίκος συνεργάζονται» στην έρευνα την οποία διενεργεί ανεξάρτητος ειδικός εισαγγελέας.

Υπενθυμίζεται ότι, στα τέλη του 2022, σειρά διαβαθμισμένων εγγράφων, ο ακριβής αριθμός τους και το περιεχόμενό τους δεν έχουν αποκαλυφθεί, βρέθηκαν σε γραφείο, που χρησιμοποιούσε ο Μπάιντεν σε κέντρο μελετών της Ουάσιγκτον και στο σπίτι του στο Ουίλμιγκτον, στην πολιτεία Ντέλαγουερ (ανατολικά).

Τα έγγραφα αυτά αφορά στην περίοδο που ο Δημοκρατικός ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (2009-2017) και στις τρεις δεκαετίες της θητείας του στο αμερικανικό Κογκρέσο, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε ασχοληθεί εκτενώς με την εξωτερική πολιτική.

Η νομοθεσία στις ΗΠΑ υποχρεώνει τους προέδρους και τους αντιπροέδρους να παραδίδουν το σύνολο των επισήμων εγγράφων τους, των επικοινωνιών τους και άλλου υλικού στα Εθνικά Αρχεία.

Ο κ. Μπάιντεν απάντησε στις ερωτήσεις που του έθεσε ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Χερ, κατά την προεδρία. Ο κ. Χερ ονομάστηκε ανεξάρτητος ειδικός εισαγγελέας από τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, τον Μέρικ Γκάρλαντ, τον Ιανουάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ