«Αναθερμαίνονται» οι διπλωματικές σχέσεις Ιράν και Σουδάν
Ανανεώθηκε:
Στην «επούλωση» των διπλωματικών τους σχέσεων συμφώνησαν το Ιράν και το Σουδάν, που είχαν παγώσει το 2015. Οι δύο χώρες αποφάσισαν να ανοίξουν ξανά πρεσβείες η μια χώρα στην πρωτεύουσα της άλλης.
Την απόφαση αυτή γνωστοποίησαν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο χώρες, σύμφωνα με την οποία τίθεται σε προτεραιότητα η σταθερότητα στην περιοχή.
Παράλληλα, συμφώνησαν να επεκτείνουν τους φιλικούς δεσμούς τους βάσει του αμοιβαίου σεβασμού στην εθνική κυριαρχία τους, στην ισότητα, στα αμοιβαία συμφέροντα και στην ειρηνική συνύπαρξη.
«Αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις υπήρξε η υποστήριξη του Σουδάν, υπό την προεδρία του Όμαρ Ελ Μπασίρ, στη Σαουδική Αραβία στον πόλεμο στην Υεμένη το 2015.
Μάλιστα, τότε το Σουδάν ενεπλάκη συμμετέχοντας στη στρατιωτική συμμαχία η οποία επενέβη τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν.
Η πρόθεση αποκατάστασης των σχέσεων ανάμεσα σε Ιράν και Σαουδική Αραβία ανακοινώθηκε το Μάρτιο του 2023, με την Κίνα να μεσολαβεί στην εν λόγω διαδικασία.
Το Ριάντ είχε διακόψει τις διμερείς σχέσεις το 2016, όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν στην πρεσβεία του σουνιτικού βασιλείου στην Τεχεράνη.
Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 74χρονος σε παραλία στη Ραφήνα
15:08
Άγιος Παντελεήμονας: Βίντεο ντοκουμέντο με τον 29χρονο σε αμόκ να σπάει τα αυτοκίνητα
15:00
Αδαμίδου στο CNN Greece: Ένας εθνικός κόμβος για την εθνική γαστρονομία στο Lidl House Athens
15:00
Νέο Μεξικό: Ανοίγει ξανά ο φάκελος Έπσταϊν μετά από νέες καταγγελίες
15:00