ΚΟΣΜΟΣ

Μοχάμεντ Ντέιφ: O «Επισκέπτης» εγκέφαλος της Χαμάς πίσω από την αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ

Μοχάμεντ Ντέιφ: O «Επισκέπτης» εγκέφαλος της Χαμάς πίσω από την αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ
AL ARABIYA

Πίσω από την άνευ προηγουμένου αιματηρή επίθεση ξημερώματα Σαββάτου στο Ισραήλ, βρίσκεται ένα πρόσωπο-κλειδί που οργάνωσε όλη την επιχείρηση.

Ο εγκέφαλος του χτυπήματος είναι ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο επί 20 χρόνια ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς.

«O Aνώτατος διοικητής της Χαμάς κάνει σπάνια δηλώσεις και όταν κάνει θεωρείται σημαντικό. Στη πραγματικότητα ήταν ο Ντέιφ ο οποίος μίλησε στα τοπικά ΜΜΕ όταν ξεκίνησε αυτή η αιφνιδιαστική επίθεση από τη Λωρίδα της Γάζας» αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο ανταποκριτής του TRT World.

Η φωνή η οποία ακούγεται σε μαγνητοσκοπημένο βίντεο, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά το πρώτο χτύπημα του Σαββάτου, φέρεται να είναι του Μοχάμεντ Ντέιφ, ο οποίος αναλαμβάνοντας την ευθύνη του χτυπήματος, διατάζει τους εκατοντάδες τρομοκράτες της Χαμάς για σφαγή.

«Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων εγκλημάτων κατά του λαού μας, του οργίου της κατοχής και της άρνησης των διεθνών νόμων και ψηφισμάτων, και της αμερικανικής και δυτικής υποστήριξης, αποφασίσαμε να βάλουμε ένα τέλος σε όλα αυτά, ώστε ο εχθρός να καταλάβει ότι δεν μπορεί πλέον να επιδίδεται σε πανηγυρισμούς χωρίς να λογοδοτεί». είπε ο Μοχάμεντ Ντείφ μιλώντας στους τρομοκράτες της Χαμάς.

Για τον Ντέιφ ήταν η πιο τολμηρή και θανατηφόρα μέχρι στιγμής επίθεση, ενώ ήταν ο ιθύνων νούς του δεκαετούς μυστικού προγράμματος για τη διάνοιξη σηράγγων κάτω από τη Γάζα.

Στο παρακάτω βίντεο οι τρομοκράτες της Χαμάς εκπαιδεύονται σκληρά υπό τις οδηγίες του Ντέιφ για την ημέρα της αιματηρής επίθεσης. Οι στρατιωτικές ασκήσεις επικεντρώνονται στη τοποθέτηση εκρηκτικών.

«Ο επισκέπτης»

Ο Ντέιφ, γεννήθηκε ως Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ Αλ-Μάσρι το 1965, όταν η Γάζα ήταν υπό τον έλεγχο της Αιγύπτου. Το επιχειρησιακό του ψευδώνυμο σημαίνει «Επισκέπτης» και σχετίζεται με την συνήθη πρακτική των Παλαιστίνιων μαχητών να περνούν κάθε βράδυ σε άλλο σπίτι για να αποφύγουν τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Τη δεκαετία του ’80 την πέρασε, όπως και άλλα μέλη της Χαμάς, στις φυλακές. Συγκρατούμενός του τον θυμάται να είναι επικεντρωμένος στα στρατιωτικά, αλλά και έναν πατριώτη που έφτιαχνε σκίτσα για να διασκεδάζουν οι σύντροφοί του.

Κυνηγημένος από το Ισραήλ για δεκαετίες, ο Ντέιφ έχει επιβιώσει από πέντε ισραηλινές απόπειρες δολοφονίας, ενώ παραλίγο να σκοτωθεί στην αεροπορική του 2002, η οποία τελικά τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο αφού έχασε ένα χέρι και τα δύο του πόδια. Η γυναίκα και τα δύο του παιδιά σκοτώθηκαν.Έκτοτε, οργανώνει τις επιθέσεις του από το αναπηρικό αμαξίδιο.

Σύμφωνα με το ΙNDIA TODAY «Ο Μοχάμεντ Ντέιφ ο εγκέφαλος της Χαμάς, είναι ο Ντιάμπ Ιμπραήμ Αλ-Μασρι που είναι περιβόητα γνωστός ως ο «Επισκέπτης». Σπούδασε στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας και διδάχτηκε από τον κατασκευαστή βομβών Γιαχία Αγιάς, ο οποίος δημιούργησε την πρώτη ρουκέτα της Χαμάς».

Από το 2010 ο Ντέιφ φαίνεται να σχεδίαζε στο μυαλό του το μεγάλο χτύπημα που αιφνιδίασε τους Ισραηλινούς αξιωματούχους, καθώς-όπως φάνηκε-είχε… αναφέρει τα σημεία των επιθέσεων. Στην 23η επέτειο του κίνηματος της Χαμάς από την ίδρυσή του με ένα επίσημο φυλλάδιο με τίτλο The Path of Glory, το οποίο περιλάμβανε δηλώσεις στρατιωτικών ηγετών της Χαμάς μαζί με στατιστικά και αριθμητικά στοιχεία για στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά του Ισραήλ είχε δηλώσει τα εξής: «Λέμε στους εχθρούς μας: Πηγαίνετε στον δρόμο προς την εξαφάνιση και η Παλαιστίνη θα παραμείνει δική μας, συμπεριλαμβανομένου του Αλ Ακσά, των πόλεων και των χωριών της από τη Μεσόγειο Θάλασσα μέχρι τον Ιορδάνη ποταμό, από τον Βορρά ως τον Νότο του. Δεν έχετε δικαίωμα ούτε μια ίντσα σε αυτό».

Η ικανότητά του «Eπισκέπτη» να ξεγελά τις Ισραηλινές Υπηρεσίες, ενώ σκότωνε στρατιώτες και πολίτες, κέρδισε τον σεβασμό των Παλαιστίνιων μαχητών. Τόσο για τη Χαμάς όσο και για τους Παλαιστίνιους θεωρείται ιερή προσωπικότητα.

Το Ισραήλ τον θεωρεί υπεύθυνο για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ