ΚΟΣΜΟΣ

Νέα δόνηση 6,3 Ρίχτερ στο Αφγανιστάν - 2500 οι νεκροί από το σεισμό του Σαββάτου

Νέα δόνηση 6,3 Ρίχτερ στο Αφγανιστάν - 2500 οι νεκροί από το σεισμό του Σαββάτου
Συντρίμμια στο Αφγανιστάν μετά τον σεισμό που έπληξε την περιοχή AP Photo/Ebrahim Noroozi

Νέος σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών Ρίχτερ, σημειώθηκε την Τετάρτη (11/10) στο Αφγανιστάν, με τους πολίτες να μην έχουν ακόμη προλάβει να θάψουν τους νεκρούς τους από τον ισχυρό σεισμό του Σαββάτου (7/10). Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό πως οκτώ άνθρωποι χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, τραυματισμένοι σοβαρά. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικών και σεισμολογικών ερευνών (USGS), πρόκειται για περιοχή όπου ήδη έχασαν τη ζωή τους πάνω από 2.400 άνθρωποι.

Ο σεισμός ήταν αισθητός στο Τουρκμενιστάν, το Ιράν και το Ουζμπεκιστάν.

Να σημειωθεί πως, οι σεισμικές αυτές δονήσεις αποτελούν από τις πιο φονικές παγκοσμίως το 2023, έπειτα από αυτές στην Τουρκία και τη Συρία τον Φεβρουάριο που προκάλεσαν, βάσει υπολογισμών, τον θάνατο περίπου 50.000 ανθρώπων.

Ήδη από τους προηγούμενους σεισμούς υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τρόφιμα, πόσιμο νερό, φάρμακα, ρούχα και σκηνές για την παροχή βοήθειας στους σεισμοπαθείς, σημείωσε παράλληλα ο Σουχάιλ Σαχίν, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ, σε μήνυμά του προς τα μέσα ενημέρωσης.

Η νέα αυτή καταστροφή έρχεται τη στιγμή που το Αφγανιστάν υποφέρει ήδη από σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, μετά την διακοπή της παροχής του μεγαλύτερου μέρους της ξένης βοήθειας μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ