ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ: Το Ισραήλ καταπατά το διεθνές δίκαιο στη Γάζα

Μπορέλ: Το Ισραήλ καταπατά το διεθνές δίκαιο στη Γάζα
Ο Ζοζέπ Μπορέλ (AP Photo/Virginia Mayo)

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε την Τρίτη (10/10) ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα ενδεχομένως να έχουν ήδη παραβιάσει τη διεθνή νομοθεσία, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Παλαιστινιακή Αρχή μετά από την επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σάββατο.

«Το δικαίωμα της αυτοάμυνας πρέπει να είναι εντός διεθνούς δικαίου» είπε ο κ. Μπορέλ, μιλώντας μετά από την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

«Ορισμένες από τις ενέργειες (σ.σ. του Ισραήλ) – και τα Ηνωμένα Έθνη το έχουν ήδη πει- όπως το να διακοπεί το νερό και το ηλεκτρικό και η τροφή σε αμάχους καταπατά το διεθνές δίκαιο. Οπότε ναι, υπάρχουν ορισμένες ενέργειες που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Οι δηλώσεις του αυτές εμφανίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διαφορετική γραμμή από την Ουάσινγκτον, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει προχωρήσει -προσώρας τουλάχιστον- σε καμία απολύτως κριτική αναφορικά με τη στάση του Ισραήλ στη Γάζα.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ βομβαρδίζει ανελέητα τη Γάζα ενώ παράλληλα έχει κλείσει τη στρόφιγγα για το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Παλαιστίνης, τουλάχιστον 950 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί -μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

Ο Μπορέλ καταδίκασε, επίσης, τη «βάρβαρη και τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς», λέγοντας, ωστόσο, ότι «και ο Παλαιστινιακός λαός υποφέρει».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται διχασμένη αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Ισραήλ και τη Γάζα. Μόλις πριν 24 ώρες, η Κομισιόν αναγκάστηκε να «μαζέψει» ανακοίνωση του Ούγγρου Επιτρόπου Olivér Várhelyi, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ε.Ε. θα κόψει κάθε βοήθεια προς την Παλαιστίνη.

«Θα ήταν ένα μεγάλο λάθος, σε αυτή την κρίσιμη ώρα, να σταματήσουμε τη στήριξή μας στην Παλαιστινιακή Αρχή» είπε ο Μπορέλ, αναφέροντας παράλληλα πως θα ήταν ένα «δώρο για τη Χαμάς».

Και συνέχισε:

«Αυτή τη στιγμή οι απώλειες στη Γάζα αυξάνονται. Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι δραματική. Πρέπει να στηρίξουμε περισσότερο όχι λιγότερο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι προσκλήθηκαν στη συνάντηση των Ευρωπαίων Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι εκπρόσωποι, καμία πλευρά δεν έκανε τελικά την εμφάνισή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ