ΚΟΣΜΟΣ

Πυρά Ερντογάν κατά Ισραήλ: «Είναι σφαγή - Συμπεριφέρεται σαν οργάνωση και όχι σαν κράτος»

Πυρά Ερντογάν κατά Ισραήλ: «Είναι σφαγή - Συμπεριφέρεται σαν οργάνωση και όχι σαν κράτος»
O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Francisco Seco, File

Νέα σφοδρά πυρά  κατά του Ισραήλ εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδροςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της διάρκεια ομιλίας του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.  

«Αυτό δεν είναι πόλεμος αλλά σφαγή. Το Ισραήλ θα πρέπει να θυμάται ότι αν συμπεριφέρεται σαν οργάνωση και όχι σαν κράτος, τελικά θα αντιμετωπιστεί σαν οργάνωση. Η δολοφονία αμάχων είναι η αντίδαση μιας οργάνωσης. Δεν βρίσκουμε σωστή καμία ενέργεια εναντίον αμάχων στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Το ζήτημα είναι η αξιοπρέπεια του κόσμου. Ο ΟΗΕ και άλλοι οργανισμοί έχουν αφήσει τον παλαιστινιακό λαό στη μοίρα του. Όλοι θα πρέπει να μείνουν μακριά από παρορμητικές αποφάσεις που στόχο έχουν να τιμωρήσουν τον παλαιστινιακό λαό στο σύνολό του, όπως η διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα δεν δίστασε να παρουσιάσει ένα χάρτη στον οποίο έδειχνε την Μέση Ανατολή πριν από το 1967 και σήμερα και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους: «Η μόνιμη ειρήνη και η ηρεμία στην περιοχή μπορεί να έρθει μόνο με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, του οποίου η νομιμότητα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, με σύνορα του 1967 και γεωγραφική ακεραιότητα, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και αναγνωρισμένο από ολόκληρο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Για να προσθέσει: «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει το Ισραήλ ως κράτος και να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών του.

Διαφορετικά, τα γεγονότα που έλαβαν χώρα από το περασμένο Σάββατο δεν θα είναι τα τελευταία και θα καταστεί αναπόφευκτο να ακολουθήσουν πολύ μεγαλύτερες τραγωδίες.

Δεν επιθυμούμε ποτέ ούτε το Ισραήλ, ούτε η Παλαιστίνη, ούτε η περιοχή μας να παρασυρθούν σε έναν τέτοιο φαύλο κύκλο».

Σχολιάζοντας τις θηριωδίες της Χαμάς είπε: «Είμαστε ανοιχτά αντίθετοι στη δολοφονία αμάχων στο ισραηλινό έδαφος. Ομοίως, δεν αποδεχόμαστε τη δολοφονία αθώων στη Γάζα. Υπάρχει μια ηθική στον πόλεμο. Αυτή η αρχή παραβιάζεται σαφώς στις συγκρούσεις».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (10/10), αφού πρώτα κατηγόρησε ανοιχτά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ότι «μετατρέπουν σε λουτρό αίματος τη Μέση Ανατολή ενώ παράλληλα αντέδρασε στην παρουσία της αμερικανικής ναυτικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο και τις αμερικανικές βάσεις στη Συρία.

«Γιατί το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έρχεται στο Ισραήλ; Για ποιο λόγο; Τι θα κάνουν; Θα χτυπήσουν τη Γάζα με τα πολεμικά τους αεροπλάνα και θα διαπράξουν σφαγή;», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ