ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δέχεται μεγάλες πιέσεις να ακυρώσει την αποδέσμευση των έξι δισ. στο Ιράν

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δέχεται μεγάλες πιέσεις να ακυρώσει την αποδέσμευση των έξι δισ. στο Ιράν
Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί πιέζουν τον Μπάιντεν να ακυρώσει τη συμφωνία με το Ιράν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Susan Walsh

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν να δεσμευτούν εκ νέου τα έξι δισεκατομμύρια δολάρια που αποδεσμεύτηκαν για να δοθούν στο Ιράν στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων τον περασμένο μήνα. 

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη (11/10) ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν ακόμη στοιχεία που να δείχνουν ότι το Ιράν διαδραμάτισε ρόλο στην επίθεση που σκότωσε περισσότερους από 1.300 Ισραηλινούς και άφησε άλλους, μεταξύ των οποίων Αμερικανούς, ομήρους ή ότι το Ιράν γνώριζε εκ των προτέρων λεπτομέρειες για τα σχέδια της Χαμάς. Ωστόσο, οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας πιστεύουν ότι το Ιράν γνώριζε ότι η Χαμάς σχεδίαζε κάποια ενέργεια εναντίον του Ισραήλ.

Τα έξι δισεκατομμύρια δολάρια επρόκειτο να αποδεσμευτούν στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου μήνα που απελευθέρωσε πέντε Αμερικανούς που κρατούνταν από την Ισλαμική Δημοκρατία. Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι και ορισμένοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο έχουν απαιτήσει να επιβληθεί εκ νέου το πάγωμα και η κυβέρνηση σταθμίζει αυτή την επιλογή.

Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, προσθέτοντας ότι «δεν θα έβγαζε τίποτα από το τραπέζι όσον αφορά μελλοντικές πιθανές ενέργειες».

Τα έξι δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να «ξαναπαγώσουν» ανά πάσα στιγμή, δήλωσε ο John Kirby, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, την Τρίτη (10/10) στο MSNBC. «Κανένα από αυτά δεν έχει διατεθεί. Κανένα από αυτά δεν έχει δαπανηθεί. Έτσι, όλα αυτά εξακολουθούν να βρίσκονται σε μια τράπεζα του Κατάρ και αυτή είναι μια επιλογή που έχουμε στη διάθεσή μας».

Στην περίπτωση που τελικά αποφασιστεί η εκ νέου δέσμευση κρύβει προκλήσεις καθώς θα τροφοδοτούσε εκ νέου τις τριβές με την Τεχεράνη και θα έδινε μια νίκη στους επικριτές της κυβέρνησης που υποστηρίζουν ότι η συμφωνία ήταν εξ αρχής λάθος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ