ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικός «πυρετός» ενώ οι ΗΠΑ στέλνουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο

Διπλωματικός «πυρετός» ενώ οι ΗΠΑ στέλνουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο
Το αεροπλανοφόρο Gerald Ford (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Mass Communication Specialist 2nd Class Ridge Leoni/U.S. Navy via AP

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και ο υπαρκτός κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης έχει θορυβήσει τις ΗΠΑ οι οποίες στέλνουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στην περιοχή σε μία επίδειξη στρατιωτικής πυγμής με τη αμερικανική διπλωματία να έχει προς προσώρας τον πρώτο λόγο με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να έχει ήδη φτάσει στο Ισραήλ για επαφές με την ηγεσία του, αλλά και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.   

Με το USS Gerald R. Ford να έχει ήδη φτάσει στην περιοχή, στις επόμενες μέρες και το USS Dwight D. Eisenhower θα πλεύσει κοντά στο Ισραήλ, όπως αποκάλυψε ο Ναύαρχος Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Προς το παρόν πάντως δεν προβλέπεται η ανάπτυξή του στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Κίρμπι δήλωσε ότι το Eisenhower «θα είναι διαθέσιμο εάν χρειαστεί» στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά δήλωσε ότι «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις».

«Δεν έχουν ληφθεί τέτοιες επιχειρησιακές αποφάσεις, αλλά θα κατευθυνθεί προς αυτή την περιοχή για να αναλάβει δράση αν χρειαστεί», είπε.

«Στέλνουμε ένα δυνατό και σαφές μήνυμα: Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση εάν οποιοσδήποτε εχθρικός προς το Ισραήλ παράγοντας σκεφτεί να προσπαθήσει να κλιμακώσει ή να διευρύνει αυτόν τον πόλεμο. Θα συνεχίσουμε επίσης να συζητάμε με τους ισραηλινούς εταίρους μας για τις ανάγκες τους, ώστε να διασφαλίσουμε και πάλι ότι έχουν με ό,τι χρειάζονται για να υπερασπιστούν τη χώρα τους και το λαό τους», πρόσθεσε.

Με το Ισραήλ να περιορίζεται σε σφυροκόπημα από αέρος της Γάζας, η ισραηλινή ηγεσία προετοιμάζει τους πολίτες για ένα πόλεμο διαρκείας.

Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια εκτεταμένη στρατιωτική εκστρατεία κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το έθνος μου θρηνεί. Αυτή η τραγωδία έχει πλήξει σχεδόν κάθε σπίτι στο Ισραήλ», λέει σε ενημέρωση ξένων δημοσιογράφων στην προεδρική κατοικία στην Ιερουσαλήμ.

«Θα είναι μια μακρά και παρατεταμένη εκστρατεία κατά της Χαμάς, η οποία είναι ουσιαστικά μια μακρά και παρατεταμένη εκστρατεία κατά του ISIS», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στο διάγγελμά του αμέσως μετά την ανακοίνωση της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

«Υπάρχει η ώρα της ειρήνης και η ώρα του πολέμου. Τώρα είναι η ώρα για πόλεμο!», τόνισε.

Φυσικά ανοικτό παραμένει το σενάριο το Ισραήλ να βρεθεί να πολεμά σε δύο μέτωπα, με Χαμάς και Χεζμπολάχ σε νότο και βορρά -ένα σενάριο που μπορεί να γίνει ακόμη πιο εφιαλτικό αν αποφασίσουν να μπουν στον πόλεμο τζιχαντιστές στη Συρία ή ενδεχομένως και το Ιράν.

Αναπτύσσεται ισραηλινός στρατός στα σύνορα με τη Γάζα

Εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες παραμένουν στα σύνορα με τη Γάζα περιμένοντας το πράσινο φως για την χερσαία επιχείρηση.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των νεκρών από τις δύο πλευρές ξεπερνά τους 2500 - 1300 Ισραηλινοί και 1203 Παλαιστίνιοι,χιλιάδες είναι οι τραυματίες και εκατοντάδες χιλιάδες οι εκτοπισμένοι στη Γάζα η οποία πλέον έχει μείνει χωρίς νερό και ρεύμα, κάτι που θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την ήδη εφιαλτική καθημερινότητα τους.

Οι εξελίξεις θα κριθούν σε ένα μεγάλο βαθμό από τις επαφές Μπλίνκεν δεδομένου ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα ανθρωπιστικό διάδρομο από το πέρασμα της Ράφα με στόχο την απομάκρυνση Αμερικανών και Παλαιστινίων καθώς εκτός από το Ισραήλ υπάρχει εμπλοκή και άλλων χωρών της περιοχής. Ήδη η Αίγυπτος έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο.

Προς την κατεύθυνση αυτή έντονες είναι οι πιέσεις και του ΟΗΕ με το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεδριάζει για να επανεκτιμήσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή την Παρασκευή (13/10).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ