ΚΟΣΜΟΣ

Πώς φτάσαμε στο Ντάλας: Η ιστορία του Ρόντνεϊ Κινγκ

Πώς φτάσαμε στο Ντάλας: Η ιστορία του Ρόντνεϊ Κινγκ

Όλα ξεκίνησαν στις 13 Μαρτίου του 1991 όταν τέσσερις αστυνομικοί της περιφέρειας του Λος Άντζελες σταματούν τον αυτοκινητιστή Ρόντνεϊ Κινγκ για υπερβολική ταχύτητα, έπειτα από καταδίωξη.

Τον απομακρύνουν βίαια από το αυτοκίνητό του, τον ακινητοποιούν και τον χτυπούν αλύπητα με ρόπαλα. Ένα περιστατικό που δεν θα γνώριζε κανείς αν δεν είχε τύχει βιντεοσκοπηθεί από τον αργεντίνικης καταγωγής Τζορτζ Χόλιντεϊ. Οι εικόνες των αστυνομικών να χτυπούν τον πεσμένο στο έδαφος Κινγκ επί αρκετή ώρα κάνουν τον γύρο του κόσμου και η σύλληψη τους ήταν αναπόφευκτη.

Κατηγορούμενοι για υπερβολική χρήση βίας εναντίον του Κινγκ οι τέσσερις αστυνομικοί κατηγορούν τον Κινγκ για αντίσταση και χρήση ναρκωτικών, κάτι που δεν αποδείχθηκε ποτέ. Ο Κινγκ παραδέχεται αργότερα ότι επιχείρησε να διαφύγει φοβούμενος τη σύλληψή του, καθώς κυκλοφορούσε με αναστολή, έχοντας καταδικαστεί σε κάθειρξη για ληστεία και επίθεση.

Από τις 29 Απριλίου του 1992 η Πόλη των Αγγέλων ζει τον δικό της, όχι και τόσο απρόσμενο, εμφύλιο πόλεμο. Μετά την αθώωση των τεσσάρων ξεσπούν βίαιες εξεγέρσεις στο Λος Άντζελες. Για έξι 24ωρα η πόλη παραδίδεται στις φλόγες και τις λεηλασίες και τα όργανα της τάξης μοιάζουν ανίσχυρα απέναντι στην οργή του κόσμου και δη, της αφροαμερικανικής κοινότητας.

rodney king riots2

Η πυρπόληση προβάλλεται σε ζωντανή μετάδοση από τους τηλεοπτικούς δέκτες που διεκδικούν την τηλεθέαση με αφορμή το ξέσπασμα μιας οργής πρωτόγνωρης για τα 90s, βαθιά ριζωμένης όμως στην διχασμένη ταυτότητα ενός έθνους με τους Λευκούς και τους Άλλους.

53 νεκροί και ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν ο απολογισμός της πρωτόγνωρης βίας στην Πόλη των Αγγέλων όπου οι εθνότητες δεν κατάφεραν ποτέ να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Πίσω από τα φώτα η φτώχεια και η εξαθλίωση στα γκέτο της μητρόπολης, η ανεργία και οι ένοπλες συμμορίες είχαν δημιουργήσει τις συνθήκες για να κορυφωθεί το μίσος.

Λίγες ημέρες μετά τη βία ενάντια στον Κινγκ, η 15χρονη αφροαμερικανή Λατάσα Χάρλινς δολοφονείται από την Νοτιοκορεάτισσα ιδιοκτήτρια κάβας Σόον Για Ντου, εξαιτίας μιας παρεξήγησης. Ωστόσο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε ένα ποτήρι ήδη πολύ σπασμένο για να αντέξει οτιδήποτε.

Η Ντου απαλλάσσεται από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και η δικαστής Τζόις Κάρλιν αγνοεί επιδεικτικά την εισήγηση των ενόρκων για επιβολή 16ετούς κάθειρξης. Το Λος Άντζελες ήταν έρμαιο στη βία.

Σαν επιδημία, οι εξεγέρσεις εξαπλώνονται σε άλλες μεγάλες και σύνθετες στη γόμωση τους, πόλεις των ΗΠΑ, και το χάος γίνεται κανόνας στην χώρα.

Η τάξη επιβάλλεται με την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας και τις ομάδες της Εθνοφρουράς και του Ομοσπονδιακού Στρατού να αναλαμβάνει δράση.

Καθώς η πόλη της Καλιφόρνια μαζεύει τα συντρίμμια της, ξεκινάει δημόσια συζήτηση για τον ρόλο που διαδραμάτισαν τα ΜΜΕ στην υπόθεση τόσο του Κινγκ όσο και των εξεγέρσεων.

Ο Ρόντνεϊ Κινγκ αποζημιώνεται με το ποσό των 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων για την πρόκληση σωματικής βλάβης. Έκτοτε, τα ονόματα των Φρέντι Γκρέι, Μάικλ Μπράουν, Έρικ Γκάρνερ και τώρα των Άλτον Στέρλινγκ και Φιλάντο Καστίλ (όλοι αφροαμερικανοί, όλοι θύματα αστυνομικής βίας) υπενθυμίζουν ότι η Αμερική είναι ένα έθνος που δεν κατάφερε ποτέ να ξυπνήσει από τον εφιάλτη της.

new yorker mlk 2015 0

ΔΗΜΟΦΙΛΗ